България избира депутатите за 44-то Народно събрание днес по време на извънредните парламентарни избори. 

Общият брой на избирателите в град Пловдив с право на глас на парламентарните избори е 311 590. 1287 от тях ще гласуват за първи път. За провеждането на изборния ден в града са отпечатани 343 000 бюлетини. Разкрити са 478 избирателни секции, като 459 от тях са така наречените нормални секции. 14 от останалите 19 специализирани секции са позиционирани на територията на болници, една в Следствения арест и една в Пловдивския затвор. 5 от секциите са подвижни. Те са в районите „Централен“, „Западен“, „Северен“, „Южен“ и „Тракия“. Подвижната избирателна кутия в район „Тракия“ ще обслужва избирателите с трайни увреждания и от район „Източен“, тъй като там броят на заявленията е недостатъчен за образуване на самостоятелна секция.

Общо 313 пациенти и 130 души от дежурния персонал в Университетска болница в Пловдив ще гласуват в четири избирателни секции на парламентарните избори. В База 1 на болницата ще бъде разположена една избирателна секция, в която правото си на глас ще упражнят 76 пациенти и 19 служители на болницата. Останалите три секции ще бъдат ситуирани в База 2. В тях ще гласуват 237 пациенти и 111 служители на УМБАЛ „Свети Георги“, които в този ден имат дежурства.

Над 4100 души ще бъдат представители на секционните избирателни комисии в Пловдив. Те ще се грижат за нормалното протичане на изборния процес в образуваните 478 избирателни секции.

Хората с увреждания, чиито заболявания им позволяват да посетят изборните урни, могат да гласуват в избрана от тях секция, която е най-близка до дома им. Община Пловдив е осигурила транспорт до избирателните секции в изборния ден за трудноподвижните лица. Ще се приемат заявки за превозване до урните през целия изборен ден.

Общо 302 687 избиратели от 17 общини в Пловдивска област могат да е възползват от правото си на глас на предсрочните парламентарните избори. Отпечатаните бюлетини за нормалното протичане на изборния ден в областта са 332 000. 535 избирателни секции са разкрити на територията на областта, в това число 8 подвижни. Само на територията на община Асеновград подвижните избирателни секции ще бъдат две, докато в общините  Брезово, Садово, Стамболийски, Куклен, Карлово и Първомай е образувана само по една. В останалите общини на територията на Пловдивска област не са постъпили достатъчен брой заявления, необходими за образуване на подвижна избирателна секция.

Общо 46 918 души в Община Карлово са имащите право да гласуват на 26 март. 22 335 са избирателите на територията на град Карлово, а останалите 24 583 души са в отделните населени места на общината. Броят на избирателните секции в Община Карлово е общо 78. Една от тях е подвижна, в която ще гласуват хората с увреждания, чието заболяване не им позволява да упражнят правото си на вот извън дома. Специализираните секции за две – в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в град Карлово и в Специализираната болница за рехабилитация в град Баня. Поставени са по два паравана за гласуване в избирателните секции, в които по списък трябва да гласуват повече от 400 души.
59917 души са избирателите в Асеновградска община. Гласоподавателите са разпределени в 105 секции и още 2 подвижни в цялата община. Определени са и три секции на достъпни места, в които могат да гласуват хора с увреждания. При заявен интерес тези хора могат да бъдат извозвани от общината. 268 избиратели в Асеновградска община ще упражнят за първи път своя вот. Четирима са столетниците в общината, които също имат право на глас.

Общо 1076 полицейски служители ще се грижат за охраната и опазването на обществения ред по време на изборния ден в Пловдив и областта. От страна на Областната дирекция на полицията са предприети всички действия за гарантиране на сигурността на изборите и противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите във всички 451 изборни места.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица или такива в нетрезво състояние или употребили упойващи вещества. При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции. На 26 март всички звена от “Български документи за самоличност” в районите полицейски управления ще работят до 19:00 часа по приемането на документи на лица, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност. Целта е гражданите да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Въвежда се временна забрана за движение и паркиране в района на дейност на Районните избирателни комисии за Пловдив областта в деня на вота, заради превозване и приемане на изборните материали. 16-та и 17-та РИК са разположени в Международен панаир Пловдив. За времето от 19:00 часа до приключване на дейността на 16-та РИК се ограничава спирането и паркирането на МПС по бул. “България ”- юг, в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до моста “Адата”. От 19:00 часа до приключване дейността на 17-та РИК се забранява движението, спирането и паркирането на превозни средства по бул. “Марица”- север, в участъка от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” до моста “Адата“.

42 дежурни прокурори в зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив, която включва шест окръжни и 27 районни прокуратури,  дават дежурства и приемат сигнали за изборни нарушения на 26 март. Сигнали за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, свързани с провеждането на изборите за народни представители, следва да се подават до дежурния прокурор в съответната районна прокуратура. На 26 март дежурството съвпада с началото на изборния ден и приключва един час след обявяване на края му от Централната избирателна комисия.

Предприети са всички организационни мерки за подсигуряване на електрозахранването на избирaтелните секции в Пловдив и областта с цел нормалното протичане на изборния процес.

„На тези избори няма нищо по-различно от предишните избори за президент на България, с изключение на възможността за преференциален вот. Той не е задължителен. Основните елементи със съществено значение са синия химикал и знаците, с който може се гласува – Х или V. Задължително на бюлетината трябва да има два печата, за да се счита тя за действителна. На гърба на бюлетината има място за печати, които ще бъдат поставени от представител на съответната секционна избирателна комисия. Поставянето на знак на бюлетината става само и единствено със син химикал.

Използването на друг цвят химикал прави бюлетината недействителна. Важно е да се отбележи също, че недействителността на преференциалния не прави недействителна бюлетината. Ако избирател задраска пет кръгчета с преференции, но е отбелязал само една партия – тогава бюлетината е действителна и се зачита като бюлетина без преференция“, обясни Тодор Тодоров, председател на 16-та Районна избирателна комисия за Пловдив-град.

Изборният ден започва точно в 07:00 часа и приключва в 20:00 часа.