Няма нови случай на заразени с морбили в Пловдив и областта през последните три дни, заяви д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция, цитирана от Фокус.

По думите й за периода от 17 до 24 март общо 8 души с диагноза морбили са били хоспитализирани в Инфекциозната клиника на Университетската болница в Пловдив. „При извършеното лабораторно изследване са потвърдени 5 случая. Останалите 3 са отрицателни за заболяването морбили“, посочи д-р Моника Троянчева. Тя припомни, че на територията на град Пловдив, в квартал „Столипиново“ бяха регистрирани 3 от потвърдените случаи, като те са без епидемична връзка помежду си. С диагноза морбили бяха хоспитализирани в Инфекциозната клиника и две жени от общините Родопи и Садово.

„Разпределени по възрастови категории, потвърдените случаи на морбили в Пловдивско изглеждат така: заболели до 1-годишна възраст – 2 случая, от 1 до 4 години – 1 случай и от 20 до 24-годишна възраст – 2 случая“, уточни д-р Моника Троянчева. Специалистът посочи, че всеки регистриран случай на морбили се проучва от служители на Регионалната здравна инспекция, с цел бързото и ефективно вземане на съответните противоепидемични мерки.