Само 100 деца от регистрираните 8000 квартал Столипиново, не са ваксинирани срещу морбили, заявиха от Здравното министерство на извънреден брифинг в Община Пловдив. По думите на експертите са проверени всички книги за имунизационните кампании. Това обаче касае само населението, което е регистрирано като живеещи в гетото.

От здравните власти започват да издирват въпросните лице, за да могат да ви имунизират. Експерти на МЗ са направили и обход в огнищата на морбили в региона, като там ще започне информационна кампания за нуждата от ваксини за децата.

До момента има 8 случая на заразени, като 3 са потвърдени. Техните проби ще бъдат изпратени в европейска лаборатория, за да се проследи откъде е дошла заразата.

Последната епидемия от морбили бе през 2009 година. Тогава се разболяха 25 000 души, от които 24 смъртни случая. 95 % от болните били от ромски произход.

В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили – съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари и се извършва селективна имунизация.