Мобилна автоматична станция вече следи за качеството на въздуха в село Труд. Тя вчера е била поставена в непосредствена близост до централата, срещу която жителите на селото редовно протестират. Станцията е позиционирана на място, посочено от общинската администрация. Пробонабирането на мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда е започнало още същия ден.

Според Закона за чистотата на атмосферния въздух кметът на общината също „осъществява контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха“. Затова той има пълни права допълнително да разпореди разполагането на измервателна станция в близост до къщите (измерване на имисии) и независима лаборатория, която да направи изследвания на отделените емисии от двигателя на централата.

Във връзка с множество сигнали на жителите на Труд за влошено качество на въздуха РИОСВ – Пловдив разпореди територията на населеното място да бъде включена в задължителния мониторинг на качеството на въздуха през 2017 г. В тази връзка от вчера станцията започна измерването, което ще продължи 13 денонощия и ще се извърши във всеки един от четирите сезона (общо 51 дни).

Припомняме ви, че жителите на Труд тази вечер се вдигат на пореден протест срещу централата. Те настояват за затварянето й. Предвидено е протестно шествие, което ще блокира движението по Карловско шосе в 17:30 ч.