Втори ден полицията в цялата страна издирва под дърво и камък избягалия затворник в Пловдив.

32-годишният Тома Ендрев се отскубнал от охранителите си, докато го превеждали пеша от затворническото общежитие към централния корпус на затвора. Двете сгради са на около 300 метра една от друга.

За преместването не е използван специализиран превоз, което е драстично нарушение на правилата, а затворникът е бил без белезници.

„Мъжът е избягал и се е укрил в междублоковите пространства, надзирателят не е успял да го догони”, съобщи говорителят на Районна прокуратура-Пловдив Атанас Илиев.

17 часа след бягството по факс, ръководството на пловдивския затвор е съобщило за бягството на затворника в Районната прокуратура.

Факсът е пристигнал около 15 часа в сряда, а затворникът е избягал около 21,30 часа във вторник. Той е пристигнал около 40 минути, след като TrafficNews.bg публикува новината по темата.

Служебният министър разпореди спешна проверка на затвора в Пловдив.

Охранителят, който е конвоирал затворник, най-вероятно ще бъде уволнен.

Властите призовават гражданите да подадат сигнал, ако забележат опасния затворник. Тома Ендрев е слаб, висок около 170 сантиметра, с черна коса и светли очи, с липсващи предни зъби.

Ендрев изтърпявал 18-годишна присъда за убийство на свой приятел. Има зад гърба си няколко присъди за кражби и грабежи. До излизането му от затвора оставали около три години.

Това е първото бягство на затворник от пловдивския затвор от години насам. Има случаи, в които затворници не се връщат от отпуск, но подобен инцидент през последните десет години не е ставал.