Затворник, осъден за убийство, е избягал от пловдивския затвор, научи TrafficNews.bg. 32 - годишният Тома Ендрев е изчезнал, докато го водели пеша от ТПО "Хеброс" към централната сграда на затвора. Преместването е станало във вторник вечерта, като не е използван специализиран превоз, което е драстично нарушение на правилата. Другият допуснат произвол е, че затворникът е воден без белезници.

Тома Ендрев е получил наказание от началника на затвора, тъй като предишния ден се е отклонил от работното си място. Мъжът е бил засечен с приятелката си на Главната, докато трябвало да бъде на работа. По тази причина му е наложено наказание няколко денонощия в изолатора. Бил е взет от конвой около 22 часа, но така и не стигнал до карцера. 

През 2005 година Ендрев бе осъден на 18 години лишаване от свобода за убийството на 46-годишния Мирослав. Тома  живеел на квартира в дома на Мирослав Г. и неговият брат Георги Г. Заедно често организирали сериозни алкохолни запои. 

На 18.11.2003 г. Георги. отишъл на работа като нощна смяна в автоморга, а  Ендрев и  Мирослав събрали голяма компания и се запили. Малко след полунощ между двамата възникнал скандал, стигнало се до сбиване и счупили стъклото на вратата на хола. После Мирослав  отишъл да си легне. На другия ден сутринта се събудил и накарал Ендрев да отиде да купи ракия. Това ядосало Тома , отново се скарали , сбили се и Ендрев започнал да го души, след това взел кухненски нож и му нанесъл няколко удара в областта на шията и го убил. После изчистил кръвта и скрил трупа под леглото. Когато Георги  се върнал от нощна смяна и попитал къде е брат му, Ендрев отговорил, че не знае и вероятно е имало купон.

На другият ден Ендрев решил да се отърве от трупа и през нощта се опитал да го разреже на две с ножовка и го пъхнал в чувал. После хвърлил трупа през терасата от шестия етаж, слязъл долу, затрупал го с камъни и се прибрал. Няколко дни по – късно напуснал квартирата и отишъл да живее на друго място.

Месец след убийството  деца, играещи зад блока случайно разровили камъните и видели полуразложеното човешко тяло. Била уведомена полицията.

Първоначално Ендрев твърдял, че убийството е извършено от брата на пострадалия – Георги , но впоследствие направил пълни самопризнания. Ендрев има 10 предишни осъждания за кражби и грабежи. 

Ендрев е излежавал присъдата си първоначално при строг режим, но в последствие след като изтърпял голяма част от наказанието си, той е преместен в общежитието при по- лек режим. 

Това е първото бягство на затворник от пловдивския затвор от години насам. Има случаи, в които затворници не се връщат от отпуск, но подобен инцидент през последните десет години не е ставал. 

Ендрев е обявен за издирване. 

Снимка В. Марица