В 68 бригада Специални сили се проведе основната планираща конференция за ежегодната българо-американска подготовка „Тракийска пролет”.

Предвижда се подготовката да бъде проведена в периода 12-23 март 2017 г. като в нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, формирования на силите за Специални операции и Военновъздушните сили на Република България и от Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

Конференцията беше открита от командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, който подчерта огромната полза и значение за българските сили за Специални операции и екипажите на военно-транспортната ни авиация на досега проведените подготовки и отличното взаимодействие с военно-транспортната авиация на САЩ.

Целите на подготовката са няколко: подобряване на оперативната съвместимост със съюзник от НАТО; обмяна на опит, техники и процедури; изпълнение на елементи от мисиите на силите за Специални операции; подготовка на екипажите от ВВС на САЩ и българските ВВС; провеждане на дневни и нощни парашутни скокове; подготовка на личен състав и подразделения от декларирани формирования за участие в мисии на НАТО.

От българска страна в конференцията участваха представители от дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности” в Щаба на отбраната, командването на Военновъздушните сили, 68 бригада Специални сили, щаба по контрол на придвижването в Съвместното командване на силите, 24 авиобаза в Крумово, 3 изстребително-авиационна база в Граф Игнатиево и Служба „Военна полиция”. От американска страна в конференцията участваха представители на ВВС на САЩ в Европа.