Баба Златка, чиято къща изгоря вчера в пловдивския квартал Коматево, приготвила пакет с дарения за хората в Хитрино. Възрастната жена е трябвало в следващите дни да прати помощите, но заради инцидента това няма да се случи. Дрехите, играчките и другите помощи изгоряха заедно с половината покъщнина на семейството.

Това обаче не обнадеждава възрастната пловдивчанка. Тя е благодарна, че със съпруга й са живи и здрави.

„Реших да затварям зелето. Взех бурканите, бидона и отидох в гаража. Реших да викна дядото да дойде при мен да ми прави компания и колкото може да ми помогне. Когато отворих вратата, срещу мен вече бяха пламъците”, разказа Златка.

Дядо Гроздан не спираше да плаче през цялото време, докато огнеборци гасяха горящата му къща. Мъжът бе приютен в местната ракиджийница на топло, докато премине шокът.

„Сложих в кофа пепелта. Не видях, че има жар. От вятъра се запалиха кашони, които бяха в двора, и всичко отиде”, разказа пред репортер на TrafficNews.bg дядо Гроздан.

Хората, които отделиха от залъка си, за да помогнат на други българи, останали без дом, сега също са без дом. Ще трябват време и средства, за да стане къщичката им отново обитаема...

Припомняме, че причината за инцидента е незагасена жар от печката, с която хората са се отоплявали. Заради силния вятър в района пламъците са се принесли и в склад в съседство на имота.  В промишлената сграда е имало пластмасови отпадъци и гуми, които лесно са се възпламенили.

Съседи разказват, че огънят се е разгорял за минути. Бързата намеса на пожарникарите е предотвратила разнасянето на пламъците и в околностите.

С настъпването на студените дни хората все по-често изхвърлят незагасени въглени от печките си. От пожарната съветват хората, които се отопляват на дърва и въглища, да внимават при чистенето на пепелта, тъй като рискът от инциденти е голям.