Непоправими щети нанесе „контролираното” изпускане на язовир „Цанков камък” в село Михалково. Новината съобщи първи TrafficNews.bg още в началото на седмицата.

"Това са последствията от контролираното изпускане на язовир Цанков камък! Това НЕ Е наводнение в следствие на обилните дъждове от преди дни. Изпускането е станало вчера по обед и е продължило само три астрономически часа. Нито през нощта преди това, нито дори сутринта на 1-ви февруари се е пускала вода. Нивото на реката е било нормално", заяви за TrafficNews.bg Ваня Зойнова.

Освен снимки, сега тя изпрати и видео, на което се вижда как се случва заливането на имота им.
Тяхната къща е потопена до покрива. Дамата е дъщеря на собственика на луксозната вила Владимир Зойнов.

„Абсолютно не мога да приема факта, че е било наложително да става по-този начин. Защо да изпускат водата бавно и постепенно в течение на 24 или 48 часа примерно, като могат да свършат работата на бързо - за три часа?, пита Зойнова.

Миналата неделя Владимир Зойнов е бил на вилата в Михалково и към 9 часа слязъл към Пловдив. По-късно получил обаждане от кметицата на Михалково, че от НЕК са се обадили , че предстои контролирано изпускане на язовира. В 10 часа водата била стигнала до оградата, а час по-късно когато той се върнал обратно горе, водата вече била до покрива.

"Никой никога не се е интересувал какво ще се случи с постройките , които са под язовира. Преди време от НЕК ни изпратиха писмо , в което ни съветваха да преместим къщата!", възмущава се Зойнова.

Тя каза, че на този етап не може да изчисли щетите, но двуетажната къща е абсолютно неизползваема. Семейството планира да заведе съдебен иск срещу НЕК за вредите.

TrafficNews.bg