Митингът срещу беззаконието и циганската агресия в Раднево, който бе насрочен за 20 часа тази вечер, започна навреме. В него освен местни хора се включват и рокери и футболни фенове от страната.

Сценарият от снощи се повтаря – хората първо се събраха пред залата за фитнес, където на 2 май следобяд група цигани пребиха с бухалки и юмруци трима млади мъже след спор за предимство на пътя.

След това множеството, около 1000 души, се насочи към циганската махала „Кантона“, пише 24 часа. То бе пропуснато от полицията пред загражденията, с които е препречена главната улица на миньорския град от днес след обяд.

Пак от днес полицейското присъствие в града е засилено, дойде и жандармерия.

Най-строго се охраняват подстъпите към махалата, което явно не се хареса на група от 20-30 футболни фенове, които не са от Раднево. Те откровено се опитаха да провокират полицаите, като ги засипаха с пиратки и бомбички в опита си да пробият кордона и да влязат в циганския квартал.

Униформените, които са с щитове и палки, не се подадоха на провокацията. След това обаче последваха сблъсъци.

Няколко протестиращи и полицаи са пострадали леко. Протестиращите се оплакват от наранявания в областта на глава от удари с полицейски палки. Един полицай пък има леки наранявания по лицето и вече е прегледан в болницата в Раднево.

Виковете са същите, като снощи: „Българи юнаци“, „България за българите“, „Циганите на сапун“.

Днес в града продължи подписката срещу циганската агресия, тя била подкрепена вече от 60 процента от неговите жители. Освен да се съборят незаконните постройки в „Кантона“, радневци настояват и виновните за инцидента от 2 май да бъдат изселени заедно с цялата им фамилия.

ВИДЕО от мелето ТУК 

Кои са циганите, които доведоха до ескалиране на напрежението - ВИЖТЕ ТУК

Ето и обобщена картина на вечерта:

Инцидентът, който предизвика недоволството, стана в понеделник. Пострадалите трима мъже пътуват в кола, която отнема предимството на автомобила на нападателите. В последствие шофьорите от двата автомобила разменят остри реплики и удари, съобщава Нова тв.

Малко по-късно от ромската махала пристига подкрепление в защита на тези, чието предимство е било отнето.

Новодошлите нападат с тръби, брадви и ножове другия шофьор и двамата му спътници.
Най-сериозно пострадал е 29-годишният Живко, който е намушкан в гърба. Ножът проникнал директно в белия дроб, обясни пред Нова хирургът д-р Даниел Вълчев.

Другите двама - Георги и Цветомир, са в неврохирургията. Единият е със счупен череп, а другият - със счупена челюст.

На четирима от участвалите в побоя вече са повдигнати обвинения за опит за убийство, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Един от задържаните - Стефан И., е обвинен и в опит за убийство на повече от едно лице. 

 "По делото е установено, че Калчо И. е многократно осъждан, а последната му присъда е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице и настоящето деяние е извършено в изпитателния срок на предходното му осъждане. Обвиняемият Динко А. е осъждан за грабеж и реабилитиран към настоящия момент. Останалите обвиняеми са неосъждани", съобщават от прокуратурата. Четиримата са в ареста за срок от 72 часа. В четвъртък Окръжната прокуратура в Стара Загора ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На извънредно заседание на Общинския съвет  вече беше решено да започне процедура по събарянето на всички незаконни постройки в ромската махала.

Още новини четете ТУК

Снимки: 24 часа и Бтв

TNS.bg