Директорът Пловдив джаз фест Мирослава Кацарова връчи награда за цялостен принос към джаза на китариста Огнян Видев. "Нека  погледем към хората, оцелели през тежкия политически климат на 60-те, 70-те и 80- те години и останали верни на джаза, като музика, като стил, като философия, като бунт срещу системата. Защото през онези години джазът беше нещо повече от музика и продължава да е. Имаше групи, които създаваха истинска вълнуваща джазмузика, независимо от отношението на властимащите към джаза. "Бели зелени, червени" е една от тях. Тогава с тях е един китарист, който се превърна в символ на нашия град с начина си на свирене и с усмивката си" каза Кацарова и покани на сцената един от основателите на прочутия бенд. 

Развълнуван, Оги Видев благодари на Мирослава Кацарова за признанието, а също така и на съпругата си - Графинята за безусловната подкрепа през годините. "Не е лесно да се живее с музикант, а тя винаги е била до мен" каза китаристът , а също така не пропусна да спомени и любимото си куче. 

"Густо, майна, Филибето! Преди ние ходихме при извънземните, а сега те идват при нас!" С тези думи Огнян Видев анонсира концерта на Майк Стърн и Дейв Уекъл, който беше гвоздеят в програмата на фестивала. Почитателите на виртуозния китарист останаха изненадани , виждайки го с черна ръкавица на дясната ръка. мистерията бе разкрита от барабанистът Дейв уекъл, който разказа, че преди няколко месеца Майк е паднал, счупил си е рамото много тежко и от тогава движи много трудно ръката си. 

На практика обаче това изобщо не се отрази на качеството на изпълненията му и заедно с басиста Том Кенеди и саксофонистът Боб Малак, накараха всичките 700 души в залата първо да замръзнат слушайки, почти невъзможните сола на всеки от четиримата. бисът пък бе реверанс към Джими Хендрикс.

Залата на Дома на културата "Борис Христов" едва побра желаещите да чуят двама от най- великите джаз изпълнители на съвремието ни. За последните два концерта от феста  - снощния и на Ричард Бона, под тепетата пристигнаха и доста софийски музиканти и меломани, решили да чуят легендите на живо. 

Концертът на Майк Стърн и компания бе впечатляващ финал на едно от най-стилните и емоционални събития от културния календар на Пловдив.    

TrafficNews.bg