Днес в Пловдив се открива 11-то издание на Международния филмов фестивал „Балфест“. Тази година той се провежда под мотото “Изкуство – ДА! Насилие и тероризъм – НЕ!" 

В продължение на два дни ще бъдат показани около 100 късометражни документални филми и актуални репортажи, дело на автори от 23 страни,  посветени на борбата срещу насилието, войните, тероризма, както и художествени  кинотворби по темата, пише БНР. 

Акцент в единадесетото издание на феста са филмите, заснети от репортерски екипи или чрез индивидуално авторство от мястото на събитието, с анализи и коментари, както и студентски продукции на висши училища и колежи.  

Изрично условие при селекцията гласи филмите да не уронват под каквато и да е форма достойнството на която и да е държава или народ, разказа директорът на „Балфест“ – Георги Найденов, сам  той дългогодишен журналист,  минал през кариерата си, по думите му,  през различни горещи точки на планетата. 

В проявите на феста ще участват и  журналисти именно докоснали се по разбираеми причини от първо лице с горещите точки – от Русия, Украйна, Сирия, Армения, Молдова, Косово - все държави, където  в различни периоди е имало или продължава да има въоръжени конфликти.  

Впечатление прави гостуването на ръководството на Евразийската академия за телевизия и радио.

БНТ се представя с два филма – „Политика с мирис на барут“ – за последните събития предизвикали изостряне на напрежението в Македания и една лента за грозното лице на гражданската война в Сирия. 

С конкретни материали участва и военната киностудия „Армфилм“ – за българските мисии в Ирак и Афганистан.  

С особен интерес се очаква спечелилият голяма международна популярност филм на телевизионен екип от Коми, познатата от миналото на много българи малка автономна република в ледения Север на Русия. 

Тази продукция е посветена на първия загинал журналист, жертва на конфликта в Източна Украйна.  Това е фоторепортерът Андрей Стенин, родом от Коми, работил за руската телевизия РИА – Новости. Той оглавява мрачната статистика на убитите в кървавите престрелки там журналисти, говори се за 400, от началото на съвсем реалната война там.  

Именно тази подробност обаче, отваря много въпроси по темата – насилие и тероризъм в  кървавата каша на гражданските конфликти.  Кой за кого е терорист? Кои са освободители, кои патриоти и кои агресори?  Как изглеждат събитията в такива ситуации от  различните гледни точки? 

В този смисъл любопитно е отразяването им, конкретно на най-близкият до нас  конфликт,  видян през камерите на украинските и руски журналисти примерно, често дори от едно и също място на сраженията. Още повече, че тези страни участват в кинофестивала със своите филми, очаквани с оправдано голям интерес.  

Ще се затрудни ли журито, отсъждайки евентуални награди, има ли антагонизъм в гледните точки на различните журналисти по една и съща тема,  са другите логични въпроси. 

На филмите с най-високи художествени  качества и внушения ще бъдат присъдени награди на международното жури, на творчески съюзи и  сдружения и други, като Голямата награда – „Camera Veritas“ се дава за цялостно  художествено внушение на документален филм, има и отделна награда за репортаж от  гореща точка на конфликт.  

Международният филмов фестивал „Балфест“ не е комерсиален,  затова и наградите са по-скоро морални,  но утвърждават  интернационален престиж за техните лауреати,  изтъкна директорът  на феста Георги Найденов.

TrafficNews.bg