Пловдив ще бъде един от градовете домакини на световното първенство по волейбол за мъже от 10 до 30 септември 2018 г. Поне така пише в официалния поддомейн на шампионата в Италия и България, който от няколко дни е активиран на страницата на Международната федерация по волейбол /FIVB/. В материала се споменава, че мачовете в България ще се проведат в Пловдив, Русе, София и Варна, като градът ни дори е посочен на първо място от 4-те.

Това се разминава напълно с действията на българската волейболна федерация, която преди няколко месеца отхвърли Колодрума, с мотива че градовете домакини трябва да са само три. Явно в световната централа или са назад с информацията, или все още не са уведомени за решението. Има и трети вариант – родните управници да са си направили криво сметките.

Изваждането на Пловдив има дълга предистория. Когато през декември 2015 г. FIVB даде световното на съвместната кандидатура на България и Италия, президентът на българската федерация Данчо Лазаров обяви официално, че у нас градовете домакини ще бъдат Пловдив, Русе, Варна и София. В онези времена върховете на родния волейбол все още бяха положително настроени към града ни, а общите събрания на централата редовно се провеждаха под тепетата. Със засилването на хегемонията на Марица в родния женски шампионат и особено със скандалния казус с Нася Димитрова, която откупи правата си от Левски, за да заиграе при жълто-сините, отношението на Лазаров към Пловдив рязко охладня. Федерацията спря правата на Нася, но европейската конфедерация я реабилитира след подадената от Марица жалба.

Междувременно приближени до родната централа медии започнаха да сипят огън и жупел по Колодрума и да пишат как не ставал за голям волейбол и нямало да получи лиценз за световното. Лицензът си го имаше отпреди това и Марица напълни залата с 3500 човека на мачовете си от евротурнирите срещу световния клубен шампион Еджзаджъбашъ ВитрА Истанбул и италианския Ямамай. А делегатите на европейския волейбол, както и гостите, изразиха възхищението си от съоръжението. Шефовете на родния волейбол обаче така и не намериха време и сили да посетят поне една от тези две знакови срещи. Което е меко казано недопустимо, при положение че Марица бе първият български отбор в Шампионската лига.

Така се стигна и до изключването на Пловдив от списъка с градовете домакини на Мондиал 2018. То беше предизвестено от решението те да бъдат намалени от 4 на 3 по незнайно какви причини. Управниците казаха, че трябва да избират между Пловдив и Русе, дори бяха на официална визита в северния град – каквато под тепетата нямаше. В крайна сметка очаквано се спряха на родното място на вицепрезидента на федерацията Любо Ганев. Самият той каза, че Общината искала прекалено много пари за провеждането на мачове в Колодрума и затова вариантът отпаднал. Впоследствие стана ясно, че федерацията едва ли не се облизвала да вземе залата безплатно. Всъщност държавата отпусна 5 400 000 лева за организацията на световното, а наемът на Колодрума не би надвишил 30 000 лв.

Волейболните ни управници упорито твърдяха, че градовете домакини трябва да са не повече от три – два за групите от първата фаза /Русе и Варна/ и един за втората фаза /Арена Армеец в София/. Точно в официалния сайт на шампионата обаче пише, че втората фаза трябва да се проведе в 2 града по простата причина, че ще има мачове, които трябва да се играят по едно и също време.

Ето накратко и регламентът, който предвижда да се изиграят общо 103 мача за 18 дни и така, както е написан в сайта на FIVB: Ще участват 24 отбора – 10 от Европа, сред които настоящият световен шампион Полша и домакините Италия и България, 2 от Южна Америка, 4 от Азия, 3 от Африка и 5 от Северна Америка, Централна Америка и Карибите. Те ще бъдат разпределени в 4 групи по 6 тима – 2 групи в Италия и 2 в България. В тях ще се играе всеки срещу всеки и 4-те най-добри от всяка група продължават във втората фаза. В нея ще има два потока от по 8 отбора /по един в Италия и България/, мачовете от които ще се играят в общо 4 града – два в Италия и два в България. Първите три от всеки поток ще оформят финалната шестица, която ще се проведе само в Италия. Там 6-те тима ще бъдат разделени в две групи по 3. Първите два отиват на полуфинали, третите ще играят за 5-то място.

Разбира се мачове от втората фаза принципно могат да се проведат в Русе или Варна, но не това е въпросът. Въпросът е доколко е разумно решението на родната централа да лиши Мондиал 2018 от един град с огромни традиции във волейбола и публика с потенциал наистина да бъде на нивото на събитието. Все пак – не е късно решението да се преосмисли. А и колкото и да е недолюбван от Данчо Лазаров и обкръжението му, Пловдив явно не е отпаднал от сметките на световния волейбол.

Вижте материала на страницата на FIVB, в който пише, че Пловдив е сред домакините тук