Кандидат-юристите, които успеят да преборят конкуренцията и се запишат като студенти по право през новата 2017/2018 академична година, ще се окажат в правен парадокс. Той се изразява във факта, че липсва действаща наредба, която да посочва единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „право“ и професионална квалификация „юрист“. С други думи от стриктно регулирано, юридическото образование преминава в пълна нелегалност поне що се касае до предстоящия випуск.

Пропускът в нормативната уредба бе посочен от проф. Иво Христов, народен представител от Парламентарната група на БСП и член на Комисията по образование и наука в 44-народо събрание. Това се случи на поредна работна среща с негови колеги и преподаватели във водещи пловдивски вузове. Обсъжданията имат за цел дефиниране на проблемните области във висшето образование и формиране на предложения за стратегически и нормативни реформи.

Как обаче е възможно цял випуск юристи да се превърне в сляпа точка в правната реалност?

Първо, хронологията. Скоропостижно преди да напусне кабинета на министър-председател, Огнян Герджиков изпълнява своята дългогодишна мечта да наложи реформа в сферата на държавната регулация върху придобиване на образователна степен „магистър“ в специалност „право“. Основни цели на новия регламент са забраната за обучение на юристи в задочна форма и въвеждането на магистратури по право за специалисти. Зададените параметри са изпълнени и новоизлюпения нормативен документ, моделиращ и още някои аспекти по приема, процеса, програмата и условията за завършване, бива обнародван в държавен вестник два дни преди новият кабинет на ГЕРБ и Патриотичния фронт да поеме официално мандата.

Второ, отговорът на горепоставения въпрос се изразява в член единствен и параграф единствен на Постановление № 82 от 26 април 2017 г., Обн. ДВ. бр.35 от 2 Май 2017г.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 82 ОТ 26 АПРИЛ 2017 Г.

за приемане на Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:

Член единствен. Приема Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Отменя Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, приета с Постановление № 75 на Министерския съвет от 1996 г. (обн., ДВ, бр. 31 от 1996 г.; Решение № 6795 на Върховния административен съд от 2000 г. – бр. 96 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 59 от 2001 г., бр. 117 от 2002 г., бр. 69 от 2005 г., бр. 79 от 2009 г. и бр. 62 от 2013 г.).

Министър-председател:

Огнян Герджиков

Главен секретар на Министерския съвет:

Веселин Даков

На пръв поглед нищо нередно. Отменя се една наредба, на нейно място се приема друга. Но някъде в преходните и заключителните разпоредби на новата Наредба, приета от служебния кабинет, оглавен от Герджиков,  изкристализира нормативен и темпорален вакуум.

 

Ето какво гласят параграф 5, 6 и 7 от новата наредба:


  • 5. Студентите, приети в юридически факултети на висшите училища преди влизането в сила на тази наредба, завършват обучението си по учебните планове и учебните програми, които са действали към момента на приема им.

 

  • 6. Студентите, приети в задочна форма на обучение преди влизането в сила на тази наредба, завършват обучението си в тази форма на обучение съобразно предвидения за нея учебен план.

 

  • 7. Наредбата влиза в сила от учебната 2018 - 2019 г.

В резюме Наредбата от 1996г. е отменена, но текстовете и важат в рамките на така нареченото „заварено положение“. И това внася яснота по съдбата на всички приети в специалност „право“ до 2016/17 година. От друга страна, в диспропорция с правната логика и момента на отмяна на старите текстове, новата наредба влиза в сила от учебната 2018/19 година. Без въоръжено око личи, че обучението на студентите, които ще бъдат приети през 2017 и ще встъпят в първата си студентска година (академична 2017/18), няма да бъде държавно регулирано от подзаконов нормативен акт.

Такъв просто липсва, тъй като към момента на приема на новия випуск, едната наредба е отменена, а другата не е влязла в сила. Цяла една академична година е засмукана от правния вакуум. Тези студенти не влизат в хипотеза „заварено положение“, всъщност точното наименование на казуса им е законова безтегловност. На практика проблемът е мащабен, тъй като апорията ще трае до завършването на випуска – ако нормативната база не бъде променена в кратки срокове, кандидат-студентската кампания ще произведе безпрецедентен курс юристи, чието образование ще бъде в правна сянка.

Вероятно парадоксът е произведен в следствие на недоглеждане и прибързаност, но в общество с нисък праг на доверие към институциите, такива грешките подкопават вярата дори в материалното право. Апелираме въпросът да бъде разгледан детайлно и ако не бъде намерена възможност за тълкуване на закона в друга насока от посочената, да се нанесат нужните корекции, за да бъде осигурена легална образователна рамка за бъдещите юристи.