Административният съд в Пловдив отмени решение на Общинския съвет, което позволяваше автомобилите да бъдат репатрирани от Синя зона, след като вече са заскобени.  Делото бе заведено от Сдружението с нестопанска цел „Български правозащитен алианс”, представлявано от адвокат Иван Йорданов. Той атакува решението на ОбС от април 2016 година, което гласеше, че „…….При престояване на задържаното със скоба ППС в „Синя зона” повече от 3 (три) часа или след изтичане на работното време на синята зона задържаните ППС задължително се преместват от мястото на паркирането…..“.

Магистратите са се съгласили с доводите на адвоката, който смята, че тази наредба противоречи на закона – коли могат да бъдат репатрирани, ако  са в нарушение на правилата за движение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за принудително преместване на паркирано превозно средство, както и когато създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението.

Преди масово бе коли да се вдигат с паяк със скоба след изтичането на Синя зона в 17.30 часа.  Вече, ако колата е била заскобена и независимо колко време е престояла без платена Синя зона не може да бъде вдигната. Единствената санкция, която ще се налага е глобата за премахването на скобата.  Общината все пак може да обжалва в 14-дневен срок пред Висшия административен съд.