Домовите кражби, които и без това не са малко в Пловдив, зачестяват по време на празниците. Това напомнят експерти на прага на предстоящия Великден. Четирите почивни дни ще дадат възможност на много пловдивчани да пътуват из страната за почивка или да се видят с близки или роднини. Това пък ще изкуши крадците.

От Криминална полиция към ОД на МВР Пловдив напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени.

В домовете не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията. 

Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им.  Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните. 

Засилено ще е полицейското присъствие в града по време на почивните дни. Една от задачите на полицаите ще е да следят именно за джебчии. Те работят в групи от двама или повече души, обясниха от Криминална полиция. Докато единият извършва реалната кражба, другият следи джебчията да не бъде забелязан от жертвата, друг човек или пък да не попадне в обсега на охранителни камери.

Полицията призовава гражданите да сигнализират своевременно при забелязване на нарушения и извършвани престъпления.