Готвената сделка за придобиването на акции от Община Пловдив в Международния панаир  под тепетата разбуни духовете сред политическите формации под тепетата. Редица партии, представени в Общинския съвет, излязоха с декларации срещу готвеното придобиване, както и строителството на нова сграда на Операта.

От  „Съюз за Пловдив“ определиха сделките като  аферата „Опера в Панаира“, в която те отказват да участват.

„Общинските съветници от „Съюз за „Пловдив“ няма да подкрепят предложението за безвъзмездно придобиване от община Пловдив на 20,63 % от акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД.  Според тях няма нормален човек, търговец или компания, които веднъж излъгани от свой партньор и имотите им са били отнети, втори път да поискат да влезнат отново в съдружие със същия партньор.

Вторият им мотив е, че със сделката с приемането на държавните акции от Пловдив и Варна има за крайна цел Георги Гергов да стане едноличен собственик на Панаира.

Тя смятат още, че е малко вероятно е обещанието за нова Опера изобщо да бъде изпълнено, защото нито един от въпросите за статута на терените и бъдещата собственост не е изяснен. Опасността в бъдеще е Пловдив да зависи изцяло от добрата воля на Гергов.

 „За мен това е  абсурдно, недостойно и нечестно към града. Съдбата на емблемата на Пловдив и на много имоти е в ръцете на Общинския съвет. „Съюз за Пловдив“ призовава всички общински съветници да не се поддават на натиска и на сесията на 13-и април да отхвърлят тази сделка и да не позволят за втори път да се случи това, което се случи в Пловдив през 2006г.“, коментира Каназирева. 

Пепа Деведжиева, която е част от управляващото мнозинство, също смята, че тази сделка не бива да се прави. Според нея подобно начинание би означавало обезкостяването на общината през панаира. Съветникът от РБ смята, че Георги Гергов не може да се смята за добросъвестен партньор.

Спас Гърневски, който вече е депутат от ГЕРБ, също смята, че подобни сделки са „кьорфишек”  и не бива Общината да влиза в подобни игри.

Така предложението за приемането на акциите в Панаира е под сериозен въпрос.  За тях са нужни 26 гласа в местния парламент. Със сигурност против решението ще гласуват Съюз за Пловдив, реформаторите без Савина петкова  и вероятно Патриотичният фронт.