Живеем на студено, от 20 дни не сме се къпали. Няма парно, няма топла вода. Може да сме затворници, но все пак сме хора и искаме елементарни човешки условия. Лишени от свобода, които изтърпяват наказанията си в ТПО "Хеброс" към пловдивския затвор сигнализираха в TrafficNews.bg , че вече трета седмица са лишени от елементарни удобства.

Заради авария на комина на парното помещение в общежитието няма отопление, липсва и топла вода. "Не ни позволяват да си внасяме бързовари, за да можем да си топлим вода. А няма друг начин да се изкъпем. Температурите са такива, че няма как да се къпем със студена вода. Но ръководството не дава и дума да се издума за бързовари" твърдят затворниците.

Проверка на TrafficNews.bg установи, че лишените от свобода действително живеят на студено. Ламариненият комин, монтиран при ремонт  през 2012 година, се е срутил и котелното не работи, тъй като е опасно. 

Ръководството на затвора е с вързани ръце, твърдят източници от управата. Веднага след аварията те са уведомили Главна дирекция Изтърпяване на наказанията. Според нормативите обаче има процедура и ремонтът не може да бъде възложен веднага, а трябва да се съберат оферти от три фирми. Има информация, че вече е избрана фирма, която е дала най-приемливи условия, и в понеделник ремонтът ще започне. Днес за няколко часа затворниците са имали парно и топла вода, за да могат да се изкъпят.

От управата са категорични, че няма да се разреши в "Хеброс" да се внасят и използват големи бързовари, тъй като общежитието било препълнено, а инсталацията нямала да издържи на натоварването. Надяват се в рамките на следащата седмица коминът да бъде поправен.