Всички ние сме несъвършени човешки същества – грешим, отвръщаме с гняв, когато се чувстваме наранени, забравяме кое е наистина важно, държим се лошо и пренебрегваме нуждите на другите. Днес, в Деня на прошката, ни се иска да ни простите, читатели на Trafficnews.bg! За огорченията и обидите, които волно или неволно сме ви причинили, за пламъците на гнева, които сме разгоряли у някои от вас, за грешките, които сме допуснали.

Прошката се мотивира от любовта, а желанието да поправим нещата, е труден процес, който трябва да усвояваме през целия си живот. Искрената прошка изисква пренасочване на вътрешната енергия от омраза и обвинение към изцеление. Това е концепция, която изглежда чужда на рационалния ни ум. Ако някой постъпи зле с нас, инстинктивно сме склонни да търсим отмъщение, да се погрижим да има наказание и да бъде раздадена справедливост според нашите представи. Затова понякога е трудно.

Буда учи: „Да таиш гняв, е като да сграбчиш жив въглен с намерението да го хвърлиш по някого – ти си този, който ще се изгори”. Нищо не печелим, ако храним неприязън към някого, но можем да спечелим всичко, ако оставим лошите чувства да си отидат. Затова ви искаме прошка. 

И ви даваме прошка. За понякога недотам коректната информация, която ни давате. За незаслужените упреци. За гневните ви изблици. Нека в днешния ден да отворим сърцата си и да се освободим от нараняващите чувства. Припомнете си думите на Марк Твен: „Прошката е ароматът, който теменужката оставя върху стъпалото, което я е смачкало.”