София си е София. Колкото и Пловдив да се пъне да изглежда европейски, колкото и пловдивчани да се гордеят с красивия си град, има неща, които не зависят нито от историята, нито от природните дадености. А от управленците под тепетата. Като въздухът например. Който впрочем се оказа по-нездравословен от този в София и Пекин... Но София си има Фандъкова. Затова софиянци си имат и компенсация - безплатен градски транспорт. Заради мръсния въздух в столицата.

Пак да повторим - в Пловдив въздухът е още по-мръсен от мръсния въздух в София. Но Пловдив си няма Фандъкова...

Затова Пловдив няма и система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки. 

Пловдив няма и безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.

Пловдив има екологичен мониторинг на територията си, който да отчита локалните източници на замърсяване и фокусирани действия към тях. Но какво от това? В момента например - на 1 февруари 2017 г., са завишени нормите на фините прахови частици - много пъти над нормата, завишени са нормите на азотен диоскид, а в ЖР Тракия са завишени в пъти нормите на бензен - едно от най-канцерогенните съединения.

Пловдив не провежда и информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.

Що се отнася до миенето по-често на улиците на града плюс кварталните улици, видяхме колко е ресурсът на общинското предприятие "Чистота" по отношение на чистенето на улиците от снега. Без коментар.

Всичко това, което Пловдив не е и което в Пловдив не се предвижда, го правят в София. Но София си има кмет...