Влизането в сила на новите промени в Закона за движение по пътищата, според които катаджиите ще имат право директно на място да свалят регистрационните табели на колите, предизвика доста чудене и въпроси у българите. Основно хората се интересуват "какво правим сега", ако ни свалят табелата.

Най-често в последните дни табели са били сваляни при шофиране след употреба на алкохол и заради отказ от проба. След отнемането на номерата част от колите бяха буквално изоставяни на пътя. Така например вече три дни в столицата като паметник стои кола от Видин. Ако пробите, дадени от собственика й в събота, покажат, че количеството алкохол е било в нормите, санкцията пада моментално.

Оказва се, че законът позволява шофьорът да премести колата без табела до 12 часа след наказанието – на база на документа, че номерата са отнети със съставяне на акт, пише your-day.net. В други случаи автомобилите остават „на трупчета” заради пияни шофьори, които обаче не са собственици. Тогава колата се спира от движение за месец.