Полицаи масово напускат МВР, научи TrafficNews.bg. През последните дни в полицията се надига вълна от възмущение заради готвените промени, заложени в приетия проектозакон за държавния бюджет за 2016 година. Вчера целият отдел „Тежки престъпления“ на ОД на МВР Пловдив са подали молби за напускане начело с началника Владо Иванов, целият подучастък , обсужващ селата от Родопската яка също са поискали да бъдат освободени. През последните два дни в деловодствата на различните районни и отдели са постъпили около 60 рапорта, като се очаква техния брой през следващите дни лавинообразно да расте. „Очакваме да края на ноември 10 000 полицаи да напуснат системата“ прогнозират синдикалисти.

Пред TrafficNews.bg Владо Иванов потвърди, че е подал рапорт . „Несигурността в  системата „Сигурност“ е причина за решението ми. Не мога повече да гледам колегите си как ходят с прокъсани униформи, не мога да приема нещата които се случват. Мъчно ми е , защото съм бил дълги години в МВР. Ако се организира протест- аз ще участвам“ заяви Иванов.

Промените, за които се говори пред последните две години и които всяват страх и паника сред състава, вече са на път да бъдат реализирани. Според приетият на Министерски съвет  в петък документ, предстоят драстични промени в начина на заплащане, което ще се отрази негативно върху размера на заплатите на полицаите. Премахва се процентът прослужено време, намаляват се парите за храна наполовина, заплатите, които служителите получават, след 20 години стаж в системата падат от 20 на 10 ( всъщност според проекта ще бъдат най- много 10, което означава, че може да бъдат и по-малко).

Сред най- ощетените са служителите в административните звена като „Български документи за самоличност“. Те губят абсолютно всички привилегии на работещите в МВР включително и картите си за градски транспорт.

Ако всички тези промени бъдат реализирани, заплатите на полицаите ще паднат от 200 до 500 лева, твърдят служители. При полицай от средно управленско ниво с 10 години стаж например , заплатата му ще бъде намалена с 350 лева.

Утре Синдикалната федерация на служителите на МВР ще проведе извънредно заседание. Очаква се в края на седмицата в София да има масов протест, в който да се включат полицаи от цялата страна. На 8 ноември , неделя е празникът на българската полиция , като най- вероятно служителите под пагон , ще „празнуват“ пред парламента.

Още по темата - ЧУЙТЕ от представител на синдиката - Борислав Мазнев в новините на ТРАФИК ТВ:

TrafficNews.bg