„Легендата“ на правосъдието на Румъния дойде в България за участието си в дискусионен форум за борба с корупцията и за по-ефективно правосъдие.

 Г-жа Маковей е легенда в много среди. Носи ѝ се славата като човека, който е направил съдебната реформа в Румъния и благодарение на който над 1000 държавни служители в Румъния, сред които 10 министри са предадени на съд. Цифрите са впечатляващи и са като лековит балсам за общество, в което има остър дефицит на правосъдие.

Та, г-жа Маковей беше поканена и у нас. Получи почти официално посрещане на летището – от съпредседателят на РБ и депутат Радан Кънев и от евродепутата на РБ г-н Светослав Малинов. После позитивната PR вълна заля всички медии, като навсякъде Моника Маковей беше представяна като едва ли не единственият човек, който би могъл да се справи с корупцията у нас. С този ореол, множество медии започнаха да пресъздават нейната критика към управляващите в България и нейните препоръки. Това пък се оказа добре дошло за тези, които я поканиха, които я посрещнаха, а вероятно и промотираха и те се качиха на вълната на критиката.

За да сме наясно със ситуацията, обаче, е хубаво да видим не само захаросаната визия, но и това, което стои зад и около нея.

Въпреки интензивната реклама на г-жа Маковей, Румъния не успя да убеди да убеди Европа да свали мониторинга. Не е за пренебрегване и фактът, че предаден на съд, не означава осъден. А това, че си предал на съд политик може да означава, че се бориш с корупцията по високите етажи, но може да се окаже и действие от полза на неговия политически опонент. Вижте какво става в Македония ...

 Въпреки интензивната реклама и настойчивата позитивна за нея PR кампания, „желязната лейди“, тя не успя да убеди румънските избиратели, че е подходящият президент. За съжаление, не успях да намеря нито един анализ от човек, който знае румънски и който е обследвал причините за този неуспех. Вероятно, обаче, обикновените румънци не са повярвали, че това, което прави е искрено, правилно или и двете.

Моника Маковей има и един доста сериозен провал (а може би и успех...) и той се казва Македония. В периода 2007-2009 тя е съветник на Македонския премиер Никола Груевски по въпросите на борбата с корупцията. Видно от записите, които разпространява опозиционния лидер Зоран Заев, обаче, успехи в борбата с корупцията в Македония няма. Напротив, корупцията е успяла да постигне безапелационна победа по всички фронтове, включително и особено съдебния. Тук особено болезнено място в анализите на юристите и съзнанието на албанското общество заема случая „Монструм“, в който седем албанци бяха осъдени за убийство. Още тогава имаше огромен скептицизъм към справедливостта на присъдата, а в последните дни се появиха още индикации за тяхната невинност. Не срещнах критичен анализ от страна на г-жа Маковей по отношение на Македония (може би защото не работя с румънски език). Но във всеки случай ситуацията в югозападната ни съседка означава, че или Моника Маковей е съветвала неправилно Груевски, или не е имала нищо против получилия се резултат. Едно е сигурно, мълчанието по въпроса показва, че тя не е правилният консултант. В тази връзка искам да припомня отношението на г-н Ричард Ран (автор на оплювания от конспираторите план Ран-Ът). Той е бил консултант на българското правителство, но тъй като съветите му не са следвани, е бил доста критичен към тогавашния премиер Луканов. Като тази критичност е намерила място и в пресата.

Госпожа Маковей допусна и много сериозна грешка. Имам предвид, сериозна за безпристрастните юристи. Позволи си да прави анализи, които са неосъществими в правова държава. Без промяна на законодателството нейните идеи, които щедро и очарователно споделяше, няма как да се реализират. Т.е. има, но при погазване на закона. А България претендира да е и иска да бъде правова държава. Т.е. не само идеите на Моника Маковей, но и на тези, които я поканиха и промотираха, няма как да се реализират. Защо ли? Ами защото правителството е изпълнителна власт. А постигането на ефективно правосъдие е в сферата на Съдебната власт. Върху която правителството няма и няма как да има контрол. Още по-малко пък трябва да се очаква или изисква интервенция от страна на премиера. Иначе казано, кампанията на домакините на Мокавей не беше съвет за съдебната реформа, а етап от политическата битка между партиите.

Какво мотивира „легендата“ Мокавей да идва да ни „облъчва“ с ум и разум? Не знам. Но за да не направим грешен извод при анализа си, трябва да се запитаме кой я покани, защо го направи и какво цели. Мисля, че за никой не е останала тайна концепцията на РБ и на медийните любимци „Протестна мрежа“. Щедро обичани от медиите, те се борят за душата и любовта на десните избиратели, като при всеки повод (включително умишлено създаден) не пропускат да кълват коалиционните си партньори в гръб. Начинът, по който представиха Моника Мокавей и по който се развя PR кампанията е напълно в унисон с тази философия.

 Да се върнем на личността на Моника Маковей и да се запитаме отново коя е тя?

Тя е една дама, която е обичана от медиите. Само че ... демократичният свят е пълен с любимци на медиите. Любимци, които имат добра слава и които охотно се отзовават, за да рекламират този или онзи.

Помните ли генерал Уесли Кларк. Командващият на силите на НАТО в Европа, провел операция „Съюзна сила“ в Косово? Помните ли на чий предизборен митинг се появи? На Бареков ... Не знам дали го направи от убеждения ... не знам кой го покани,как го мотивира. Не знам кой му плати самолетния билет и хотела. Не знам дали получи хонорар за посещението си ... Не знам.

И за Моника Мокавей не знам...

 Знам обаче кой спечели от нейното присъствие. Знам и какво спечели. А истината е, че Мокавей (която прояви апетит и към български министерски пост !?!) не дава ефективни съвети за прогрес в правосъдието. Тя просто беше очарователна в популизма си.  

Станислав Станев, TrafficNews.bg

*Адвокат Станислав Станев е член на  Адвокатска колегия Пловдив.