Таксиметровите шофьори в София припищяха от паркирали коли на стоянките, които им пречили да си вършат работата. Някои от тях се оплакаха, че частни автомобили масово паркират на местата, обозначени за таксита със знак въпреки забраната, а отговорните органи не санкционират нарушителите. Нарушенията били ежедневно, а контрол от страна на Центъра за градска мобилност нямало.

Румяна Милова, началник на дирекция "Паркиране и мобилност" към ЦГМ, пък обясни пред БНР, че паяците са малко и заради това контролните органи не успяват да реагират при всички нарушения.
 
"Екипите на Център за градска мобилност, които работят с тежкотоварните автомобили тип "паяк",  извършват само оперативната дейност по репатриране на неправилно паркирали автомобили, независимо от това какво нарушение са извършили водачите. Самата констатация на нарушението тези, които могат да разпореждат репатриране, се извършва от представител на служба за контрол, каквито са КАТ, Общинска полиция", обясни тя.

Милова допусна, че когато паякът подминава и не вдига автомобил в нарушение, е защото той отива на друго място по сигнал на контролните органи.

"Центърът за градска мобилност разполага с 14 "паяка", които се оказват недостатъчни на фона на толкова много нарушения в града", допълни тя и категорично отрече твърденията, че паяците вдигат предимно по-евтините автомобили. По думите й контрол се осъществява и през почивните дни, но през уикендите броят на дежурните "паяци" е недостатъчен. "Те работят най-вече по сигнали. Водачите да спазват правилата. Правилата са за това да бъдат спазвани, за да има ред", апелира Милова.

От началото на тази година 139 фиша и 6 акта са били съставени на таксиметрови шофьори заради неправилно паркиране, а 15 техни автомобила са били вдигнати. Шофьорите посочват че причината за нарушенията е ограниченият брой стоянки - едва 103, които осигуряват 607 места, а броят на такситата в града е около 6000. 

"Всеки момент ще стартира процедура за възлагането на обществена поръчка за закупуването на 10 нови "паяка", което ще допринесе за по-добрия контрол на движението в столицата", допълни Румяна Милова.