Районна прокуратура в Казанлък завърши разследването по досъдебно производство и предаде на съд 23-годишната Катя за това, че на 22 септември 2016 г. в мъглижкото село Ветрен, като родител на 4-годишния Янко и едногодишната Виолета, ги е оставила без надзор и достатъчно грижа. С това тя е създала опасност за тяхното физическо развитие, което може да донесе на жената до 3 години затвор и обществено порицание. Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Младата жена е най-голямата сестра на "Русия ангел" Мария от Николаево, чиято история нашумя преди повече от 3 години.

Когато през есента на 2013 г. всички се вълнуваха от продадената в Гърция Мария, получила прозвището "Русия ангел", стана ясно, че родителите й Сашка и Атанас имат още 9 деца в България, а най-голямата от тях - Катя, живеела на семейни начала в град Гурково. Сега най-вероятно тя се е разделила с приятеля си, вече майка на 3 малолетни деца - момченце на 4 годинки и две момичета - на 2 и на 1 годинка. Те се водят по документи с неизвестен баща.

Според обвинението, на въпросния 22 септември 2016 г. майката зарязала две от децата си в необитаема барака. Постройката, където се намирали малолетните, била обрасла в бурени, нямало електричество, вода и покъщнина, а стъклата на прозорците били счупени. Двете деца лежали на пода без дрехи, мръсни, видимо недохранени. 4-годишното момче, което страда от церебрална парализа, не може да се движи заради трайно увреждане на долните крайници и само пълзяло по пода. Заболяването му не било лекувано. Според свидетелски показания, децата системно били оставяни сами в изоставената постройка без грижа и надзор.

На 22 септември 2016 г. поради съществуващ реален риск за живота и здравето на децата те били поставени под полицейска закрила и настанени в Дома за медико-социални грижи за деца "Мария Луиза" в с. Бузовград, община Казанлък. В момента там е само момченцето, което е значително по-добре, момиченцата Виолета и Елена са дадени в приемни семейства.

Според приложените по делото справка за съдимост и характеристична справка, обвиняемата Катя А. е с необременено съдебно минало, но негативни характеристични данни. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено и разгледано в Районния съд на Казанлък.

В същото време от прокуратурата потвърдиха, че Сашка, майката на "Русия ангел" Мария и на Катя, не се разследва у нас от 20 ноември 2014 година. Следствието срещу нея е било прекратено, тъй като нямало доказателства, че тя е дала съгласието си детето й да бъде продадено в Гърция. Тя го ражда, докато е на гурбет в южната ни съседка. Когато е на 7 месеца, момиченцето все още нямало документи за раждане и за самоличността му.

Сашка трябвало да се върне спешно в България, защото най-голямата й щерка Катя тръгнала да се омъжва и повече не можела да гледа по-малките си братя и сестри, оставени от гурбетчиите на нейните грижи. Майка й оставила 7-месечната Мария на работодателката си и се върнала в България. Разследващите установили, че тя не е знаела гръцки език, била слабограмотна и на български език, а по-късно, вече от България, направила няколко неуспешни опита да се свърже с работодателката си, за да си върне оставеното дете. Според прокуратурата, в случая няма престъпление, извършено на българска територия, а той се разследва от компетентните органи в Гърция.

Самата Мария остана да живее в Гърция, макар родителите й да декларираха, че си я искат обратно.