Редица турски медии съобщават днес за вчерашните протести на българската граница с Турция срещу т.нар. изборен туризъм и за забраната, наложена от ЦИК на предизборен клип на турски език на "Обединение ДОСТ", съобщава БТА.

Турската частна телевизия НТВ окачествява организаторите на протестите вчера като "расисти", желаещи да попречат на хората с двойно гражданство, които живеят в Турция, да гласуват.

Също в контекста на протестите и пътните блокади на границата сайтът Хабер24 пък твърди, че в България "има страх от турските избиратели". "Крайно десни реагираха срещу гласуването на турци с двойно гражданство, като демонстрираха на граничните пунктове", посочва изданието. "Страх в България от турските избиратели", пише в заглавие и сайтът Канал Бе.

Някои медии като държавната телевизия ТРТ Хабер и в. "Акшам" публикуват подробни материали за предстоящите у нас в неделя парламентарни избори.

"Акшам" отбелязва, че в предизборните обещания на партиите в България, "известна като най-бедната страна в ЕС", са включени различни икономически обещания, но не са пропуснати и "антимигрантските и расистки изказвания, които като цяло се засилват в Европа".

ТРТ Хабер пък отделя обширно място в публикацията на сайта си за изборите у нас на коалиция "Обединение ДОСТ", като пише за "вълнение сред българските турци" във връзка с тази формация. Цитирани са мненията на местни турци, които казват, че са обнадеждени от ДОСТ и че имат доверие в тази партия.

Някои турски издания днес обръщат внимание и на забраната на клип на турски на ДОСТ, наложена от ЦИК с мотив, че са нарушени правилото за агитация само на български език и добрите нрави.

"Дръзка забрана на турския език от България", пише в заглавие информационният сайт Хабер 7. "Клип на турски партии бе забранен в България", отбелязва и в. "Сабах" днес, напомняйки, че подобна забрана е била налагана и преди на друг изборен клип на ДОСТ. "Клип на турски на "Обединение ДОСТ" бе забранен в България", информира и Анадолската агенция.