Конфликтът между Турция и Холандия засега не рефлектира върху България. Но последвалата заплаха на Ердоган, че може да спре да спазва Споразумението с Евросъюза и буквално да пусне бежанците към Европа ни засяга пряко.

България на практика е между чука и наковалнята, защото конфликтът не е просто между Турция и Холандия, това е конфликт между Турция и Европейския съюз, породен от предстоящите избори в замесените държави. Едните искат да се сменят изцяло държавното си управление, а при другите националистическите движения набират скорост.

Най-притеснително до момента звучи поредната заплаха на Ердоган, че ще се откаже от споразумението с Европа и буквално ще пусне милиони бежанци зад границата си. А първата държава след границата е България.

В битката за народната любов много политици в Европа заложиха на максимата, че във война и в любовта всичко е позволено. И, според експертите, минаха граници – словесни и държавни.

„Това, което наблюдаваме, е недопустимо и агресивно поведение на турския президент към Европа. Желанието на Ердоган да възстанови Османската империя се сблъсква вече с интересите на Европа”, коментира Бойко Ноев , бивш министър на отбраната пред Нова ТВ.

„С едно ръководство в Турция, което взима радикални решения, всички трябва да имат готовност за най-лошия сценарий, трябва да е подготвена всяка държава”, коментира проф. Пламен Пантев, експерт по международна сигурност.

Трябва да е подготвена и България, особено за сценария, в който Турция решава да пусне от територията си над 2 милиона бежанци. Ако това се случи, всички те ще минат през вратата към Европа – границата на България.

„Като говорим за мерки, то не е за да водим войни, а за да опазим границите на Европа”, обясни Бойко Ноев.

Вторият риск е дали в предизборната ситуация в България институциите наистина работят за успокояване на международната обстановка.

„Като член на ЕС и НАТО върху нас пада отговорността за запазване стабилността в този район”, коментира Пламен Пантев.

А, според експертите, най-важното е нашата държава да знае какъв е националният й интерес, извън партийните цветове и предизборните лозунги.

„Да им обясним, че ако пуснат бежанците, Турция ще престане да има европейска граница, защото ние ще я затворим”, заяви Бойко Ноев.