Машинно гласуване на парламентарните избори на 26 март по всяка вероятност няма да има. Това стана ясно преди минути, след като работната група, която трябваше да оцени офертата на единствения кандидат в обществената поръчка за наем на 12 500 машини за гласуване - фирмата “Лирекс БГ”, предлага ЦИК да вземе решение да отстрани участника в процедурата.

Причината е, че фирмата не може да се ангажира, че ще осигури машините до 10 март - какъвто срок е дала ЦИК, а за инсталиране на софтуер - до 17 март. Компанията била посочила в офертата си, че ще достави устройствата до 20 март, съобщава "24 часа".

По време на преговорите с ЦИК, които продължили от 10 до 17,30 ч в петък, от фирмата категорично заявили, че не могат да доставят машините в по-ранен срок. На въпрос дали могат да гарантират, че ще успеят да доставят всички 12 500 устройства до 20 март, оттам заявили, че не могат да гарантират, че ще успеят да изпълнят поръчката в пълен обем. На въпрос какъв според тях е рискът да не се справят в пълен обем до посочената от тях дата, отговорът пък бил "до 50%". Не била посочена конкретна причина защо фирмата няма да успее да се справи в срок. От ЦИК изразили готовност да удължат срока, в който да се произнесат по офертата, за да успее фирмата да даде пълна гаранция, че до 20 март ще достави всичките 12 500 устройства, от компанията обяснили, че няма нужда, тъй като няма да могат да се справят

В офертата нямало и описание на организацията как машините ще се доставят до секциите. Освен това фирмата не можела да достави машините до секциите в чужбина. Според тях това бил ангажимент на външно министерство. Не се предвиждали и технически екипи за секциите в чужбина, които да се намесят при проблем с машините в изборния ден, а само връзка чрез кол център. В изборния ден машините нямало да се стартират от представители на компанията, а от членовете на секционните комисии, които трябвало да поставят флаш памет в устройството, за да започне инсталацията и да се стартира машината. Не бил представен и сертификат, който да установи сигурността на софтуера за устройствата.Очаква се ЦИК да вземе окончателно решение по-късно тази вечер.