Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г.

С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк“. Професор по гражданско и търговско право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Бил е и заместник ректор на Алма Матер (1993-1994 г.) Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института „Макс Планк“ и Търговската палата в Хамбург.

Проф. Герджиков е човекът, който изготви прословутия Указ 56, с който още по Живково време се насърчи частната инициатива. На 5 юли 2001 г. се кълне и като депутат от НДСВ, и като председател на 39-ото Народно събрание - пост, който заема до 4 февруари 2005 г., когато 119 депутати гласуват "за" свалянето му.

Като причина за предсрочното освобождаване на председателския пост е вписано „системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност“.

Проф. Герджиков е избран за народен представител и в следващото, 40-о Народно събрание, където оглавява парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

Преди 2 г. издаде автобиографията си "Аз не бях политик", в която разкри и непознати до момента свои лица извън политиката и правото - на поет, музикант, певец и спортист.