Знаете ли клишето, че италианците ядат всеки ден пица? Забравете го. Най-големите консуматори на пица в света са норвежците. Италианското кафе е най-хубавото, казват всички. Но кой пие най-много кафе в света? Оказва се, че са холандците. А какво мислите за французите, които правят едни от най-качествените вина в света? Звучи невероятно, но жителите на Франция са номер 1 по пиене на уиски.

Така твърдят официалните статистики на ООН, Световната банка, рекордите на “Гинес” и няколко авторитетни международни медии. Всички те са използвани като източници за годишната класация на изданието International Number Ones 2016. Всяка страна е номер едно по нещо в света – класацията просто е събрала накуп няколко сфери – от икономиката и екологията до технологиите, за да отбележи кой къде е лидер. Има и негативни рекорди – като например този на Китай, шампион по брой журналисти в затвора, или пък на Саудитска Арабия – шампион по внос на оръжие.

България пък е първа в света по най-дълъг платен отпуск по майчинство. Явно за 58,6-те седмици (410 дни), за които българските родилки имат право на платено майчинство - 90 на сто от заплатата, никой в света не може да ги бие. За сравнение – в Италия например то е само 21,7 седмици, в Германия – 14 седмици.

Италия е родината на кивито, пише 24 часа. Кой е очаквал, че Ботушът, известен с паста, пица, дизайн, мода, може да се окаже световен първенец по производството на зеления плод? От дълги години обаче Италия произвежда една четвърт от световната продукция на киви. Област Лацио с център Рим е първенецът по производство на киви в страната. Обобщено накратко, Вечният град е градът на кивито. С висша кухня могат да се гордеят не французите и италианците, а японците. Именно в Япония има най-голям брой ресторанти с три звезди “Мишлен” (“Библията” в гастрономската сфера). В Гърция пък ядат най-много сирене. Не изглежда странно, че Великобритания е определена като страната с най-много милиардери.

Но на кого би му хрумнало, че Ислямска република Пакистан с население над 199 млн. души е абсолютен лидер по потребление на гей порно? Унгария пък е рекордьор по порнозвезди. Ето и някои от останалите куриозни, но истински лидерства:

В Русия има най-много телекамери в колите. Канадците са номер 1 по време, прекарано във фейсбук. Австралия е черен рекордьор по кражба на дигитални данни. Най-бързите интернет линии се намират в Литва. Турция е шампион по цензура на туитър. Германците са напред в много неща, но класацията е отбелязала германските паспорти – те са най-добрите в света, тъй като позволяват да се видят безвизово 175 страни в света. Швейцарците са първи по иновации. Американците държат черен рекорд по най-много спам в електронната поща. Шведските жени изглеждат най-еманципираните, но на практика най-много жени в парламента днес има в Руанда. Най-много работещи жени има в Танзания. Най-много жени с наднормено тегло има в Египет. Най-много дебели деца живеят в Либия.

Кои са най-щастливите хора на Земята? Колумбийците. Жителите на Коста Рика пък са шампиони по благоденствие. Най-евтиният петрол е във Венецуела. В Исландия консумират най-много ток и това е естествено, като се има предвид малкото светлина и топлина там. Най-много безкасови разплащания има в Белгия. Ако ви интересува Киргизстан – те имат най-много орехови гори. Грузинците са шампиони по хомофобия. Беларусите пък пият най-много алкохол в света. Израел е рекордьор по научни изследвания. А какво да кажем за мексиканците? Те консумират най-много лимони, може би си ги изстискват в текилата. Може да си говорим, че италианските пенсионери се местят масово напоследък в България, но най-добрата пенсионна система днес има Панама. Най-здрави на света са сингапурците.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg