Медицинските сестри обявиха, че от днес започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят.

В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като: Пловдив, Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.

Заявката им дойде след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която се проведе вчера. Тогава той обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница.

Има натиск от кметове и работодатели върху протеста на медицинските сестриЗдравният министър: Трябва методика за формиране на заплатите по болниците

По думите му два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата.

Според него е налице трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души.

Той обясни, че съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт.

Здравните професионалисти на изчезване, а здравеопазването ни – в кризаБАПЗГ: Вълна от протести ще залее цялата страна, ако медицинските сестри не бъдат чути

Ананиев бе категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др.

В навечерието на протеста: Вдигнаха заплатите на сестрите в "Пирогов"Така редова сестра в отделение вече ще получава най-малко 920 лв.