Има натиск върху протестът на медицинските сестри от кметове, работодатели и главни и старши сестри от БАПЗГ. Това каза Мая Илиева, един от организаторите на протеста на медицинските сестри и говорител на Инициативния комитет след среща с министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Trafficnews.bg.

"Например в УМБАЛ "Пирогов", колежката, която беше на първата среща с министъра, веднага на първия работен ден беше командирована в друго отделение за назидание от проф. Балтов. Освен в "Пирогов" имаме данни за натиск в Казанлък, имаме от Монтана и Пазарджик", допълни Илиева.

Министър Ананиев пък обясни, че няма информация да има натиск върху медицинските сестри. Според него гражданите имат право да протестират и никой не трябва да ги спира, а случаят в "Пирогов" е планиран предварително.

"Имаме конфликт с БАПЗГ. Основава се на това, че преди първия протест пуснахме едно писмо, с което ги попитахме дали биха подкрепили нашия протест. Те ни поканиха на среща, в която 2 часа коментирахме и накрая си стиснахме ръцете и те казаха, че ще подкрепят протеста", обясни тя.

По думите и обаче, след това се оказало, че на в много от болниците са започнали да звънят много колеги, които казват, че не подкрепят протеста. "Хванахме една тайна конференция, в която се казва, че БАПЗГ ще ни подкрепят само ако протестът е успешен, но ако не, тактично ще се оттеглят", уточни Мая Илиева.

Тя поясни, че на днешната среща с министърът на здравеопазването не е постигнато съгласие.

"Има обещание за по-високи заплати, а нашите искания са основната да бъде минимум две минимални работни заплати. Всеки ден от утре ще да протестираме. Утре на протестът в София ще има и палатки пред МЗ. Те няма да останат за постоянно, защото все още нямаме разрешение. Протестът ще е в около 43 града в страната. Не сме сигурни, че обещанието ще бъде спазено и затова ще протестираме докато не бъде изпълнено", подчерта тя.

В навечерието на протеста: Вдигнаха заплатите на сестрите в "Пирогов"Така редова сестра в отделение вече ще получава най-малко 920 лв.


"Извън основно искане на медицинските представители да говорим за заплати, аз прецених, че нашият анализ трябва да бъде разширен в контекста на човешкия ресурс, който работи в българското здравеопазване", обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти.

По думите му анализът, който са направили на човешкия ресурс показва, че наистина има проблем с мед. сестрите.

"Направихме анализ на база на данните от 2015, 2016 и 2017 година и се установи тенденция в България да има 420 сестри на 100 хил. души. Ние се нареждаме на предпоследно място в ЕС по този показател. Гърция са последни със 370 на 100 000, а средното съотношение в ЕС е 820. Трябва да работим в тази насока", поясни той.

"На първо място, заедно с министърът на образованието Красимир Вълчев се договорихме още тази година да увеличим приема на сестрите със 150 души и това да остане като трайна тенденция. Направихме и промяна и в наредбата за специализациите, където държава ще поеме изплащането на стипендиите по обща медицина и педиатрия, Те до сега не се търсеха много, защото обучението се заплащаше със лични средства", допълни министърът.

Той заяви и че е направена и финансова стъпка. "МС преди няколко седмици прие постановление, с което осигурихме още 30 млн. лева за общинските и областни болници като преобладаващата част от тях ще отидат за увеличение на заплатите".

По думите му протестиращите още не са усетили това увеличение, но МЗ е уведомило директорите на болниците и от 1 април хората би трябвало да получат своето увеличение.

Какво показва информацията?

"В 100% държавно участие, средната основна работна заплата към 1 януари възлиза на 758 лева като отчетената най-ниска стойност е 592 лева, а най високата 945 лв. Средната брутна работна е 1480 лв., като най ниска 850 лв., а най високата 2455 лева. В общинските болници средната основна е 668 лева, най ниската е 315 лева, а най-високата е 950 лв. Средната брутна заплата там е 1040 лв., най-ниската 580, а най-високата 1630 лв.", уточни Ананиев.

Според него ако погледнем изнесените данни със средната брутна работна заплата за страната, която е 1123 лева, ще се създаде впечатление, че нещата не са толкова лоши.

"Но нашия анализ по отделни болници показа, че няма една с една болница, които да работят по някакви правила и принципи, за да има ред във формирането на работната заплата. Това ни наведе на мисълта, че ако ние днес и сега извадим нов ресурс, както извадихме преди това 30 млн. лева, това означава, че ние само ще задълбочим проблемите които има при формирането на заплати", допълни той.

"Затова предложих на протестиращите да седнем заедно и да направим методика за формиране и разпределение на средствата за персонала. Тоест да създадем едни правила, на база на които ръководителите на лечебни заведения да разпределят ресурса за заплати справедливо", обясни той.

По думите му от 1 април би трябвало да се вдигнат заплатите навсякъде, а увеличението ще е съвсем различно за всички болници.

"Не бих желал да се ангажирам с точен процент на увеличение. Аз не съм обещавал никаква конкретна цифра, защото самата методика ще ни покаже къде трябва да бъде стартовата заплата", заключи той.