Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи взе следното решение:

1. Във връзка с нарастващото напрежение заради проблемите в здравната система и ескалацията на протести на професионалисти по здравни грижи в цялата страна бе подготвено отворено писмо до институциите и медиите.

За 21 март е насрочен нов протест на медицински сестри с искане за по-високи заплати. От асоциацията на професионалистите по здравни грижи заявиха, че изцяло подкрепят справедливите искания и законните протестни действия на колегите си от всички региони на страната.

А ето какво посочват те в своето писмо, адресирано до председателя на парламента Цвета Караянчева, президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, омбудсмана Мая Манолова, председателя на Националното сдружение на общините инж. Даниел Панов, д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, д-р Камен Данов, председател на Медицинска федерация към КТ "Подкрепа".

"Поради усложнената политическа обстановка, многобройната членска маса на БАПЗГ се оказа привлекателен електорат. Нашите справедливи искания не бива да се използват от различни политически формации за тясно партийни цели. Подобни действия няма да доведат до подобряване на социалния и професионалния статус на медицинските специалисти. Ние, професионалистите по здравни грижи отказваме да бъдем изкупителните жертви и да носим тежестта за нерешените проблеми! Настояваме за ясни ангажименти от страна на властимащите, за да имат българите безпрепятствен достъп до качествени здравни грижи".

БАПЗГ отново предупреждава, че професионалистите по здравни грижи са на изчезване и че българското здравеопазване е в дълбока системна криза!

Чужди агенции действат: Родни лекари, медсестри, IТ-та…. напускат!Специалистите си тръгват главно заради ниското заплащане на труда

"Лечебните заведения не могат да функционират без професионалисти по здравни грижи; поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници; много специалисти работят на две и повече места и спасяват здравната система от колапс; прекомерната умора се отразява негативно на здравето на медицинските специалисти и качеството на работа; в лечебните заведения се пренебрегват дори и най-минималните стандарти за съотношение между медицински специалисти и брой обгрижвани пациенти", пише още в писмото председателят Милка Василева.

От асоциацията изброяват и спешните мерки, които трябва да бъдат предприети.

"Политическо съгласие за достойни възнаграждения, добри условия на труд, професионална квалификация и кариерно израстване; задължително спазване на заложените в КТД договорености с активното участие на синдикатите; дългосрочна визия за здравните грижи до 2030 година с план за действие, с точно определени срокове, финансиране и отговорни институции", пише в писмото.

"Ако и този път не бъдем чути, вълна от организирани протести ще залее цялата страна!", завършват заявлението си от асоциацията.