Случвало ли ви се е да изпаднете в ситуация, в която сте били толкова мотивирани да тренирате, но изведнъж сте загубили ентусиазма си? Това се случва на най-добрите от нас. Понякога просто сме прекалено уморени, заети или просто не ни се тренира. Но ако искате да постигнете фитнес целите си, трябва да намерите начин да се мотивирате да тренирате отново. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да възстановите мотивацията си.

 

  1. Поставяйте си постижими цели

 

Една от причините, поради които хората губят мотивация да тренират, е, че си поставят нереалистични цели. Ако си поставите цел, която е твърде трудна за постигане, е по-вероятно да се откажете. Вместо това си поставяйте постижими цели, които са предизвикателни, но не и невъзможни. Започнете с малки цели и се стремете към тях всеки един ден, полезно е да си водите и дневник.

 

  1. Намерете си приятел за тренировки

 

Да тренирате сами може да бъде скучно и немотивиращо. Когато имате приятел за тренировки, можете да се подкрепяте и мотивирате взаимно. Можете също така да се предизвиквате взаимно да се справяте по-добре. Намерете някой, който има сходни фитнес цели като вас, и тренирайте заедно.

 

  1. Променете рутината си

 

Изпълнението на една и съща тренировъчна програма всеки ден може да бъде досадно. Променяйте рутината си, за да поддържате нещата интересни. Опитайте нови упражнения или тренирайте по различно време на деня. Можете също така да опитате различни видове тренировки, като йога, пилатес или кикбокс. Намерете няколко опции, които да въртите през седмицата за повече “цвят” в упражненията.

 

  1. Награждавайте се

 

Награждавайте се за постигането на фитнес целите си. Когато постигнете важен етап, поглезете се с нещо, което ви харесва. Това може да бъде масаж, ново облекло за тренировка или изненадващо хранене. Наградите могат да ви помогнат да запазите мотивацията си и да ви дадат нещо, което да очаквате с нетърпение. Не забравяйте още да се сдобиете с мъжки спортни екипи цени подходящи за всеки.

 

  1. Проследявайте напредъка си

 

Проследяването на напредъка ви може да ви помогне да запазите мотивацията си. Правете снимки на напредъка, измервайте процента на телесните си мазнини или водете дневник на тренировките. Виждането на напредъка може да ви даде мотивация да продължите.

 

  1. Намерете вдъхновение

 

Намерете вдъхновение от хора, които са постигнали своите фитнес цели. Следвайте фитнес инфлуенсъри в социалните медии или четете за истории на успеха. Виждайки какво са постигнали другите, може да ви вдъхнови да направите същото.

 

  1. Не бъдете прекалено строги към себе си

 

И накрая, не бъдете прекалено строги към себе си. Всички ние имаме лоши дни или седмици. Ако пропуснете тренировка или си позволите нездравословно хранене, това е нормално. Не позволявайте това да ви обезкуражи. Просто се върнете на правилния път и продължете.

Мотивирането да тренирате отново може да е предизвикателство, но не е невъзможно. Като си поставяте постижими цели, намирате приятел за тренировки, променяте рутината си, възнаграждавате се, следите напредъка си, намирате вдъхновение и не сте прекалено строги към себе си, можете да възстановите мотивацията си. Не забравяйте, че фитнесът е пътуване, а не дестинация. Продължавайте и ще постигнете целите си, за да може да се чувстваме добре, да изглеждате добре и да се подготвите за идващото лято.