Натрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора страдат от някакъв вид фобия, която променя модела им на поведение и значително влошава качеството на живот. Изпадайки в паническо състояние, те изпитват реални телесни симптоми като силно сърцебиене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене. И дори да осъзнават, че проблемът е психологичен, трудно могат да се справят с него.

TrafficNews потърси за коментар психиатъра д-р Веселин Герев, който в поредица от материали ще разкаже за най-често срещаните фобии, на какво се дължат и как да се справим с тях.

Страхът да останеш без връзка с интернет е една от модерните фобии, която засяга все повече хора. Оказва се, че потърпевшо е основно т.нар. поколение Z, пребиваващо до голяма степен в мрежата. Проблемът е най-широко разпространен в западните общества, където хората се капсулират. Покрай пандемията от COVID-19 реалните контакти са ограничени още повече и се пренасят изцяло във виртуалното пространство.

„Описани са случаи на зависимост към интернет, които включват между 17 и 19 часа престой в мрежата. Използвайки тази „спасителна сламка”, за да контактува с външния свят, човек започва да изпитва фобия да не му спре интернетът, независимо на какво устройство работи”, посочва д-р Веселин Герев.

В практиката си той има случай на 17 ставания през нощта за проверка на връзката с интернет. Този пациент постоянно играел игри и буквално живеел в социалните мрежи. Това изнервило близките му и го принудило да монтира компютрите си в мазето и да се изнесе от дома.  

„Това е една типична фобия. Тя е свързана с натрапчиви мисли и страхове и постоянни проверки има ли мрежа, или няма. И това до такава степен обсебва човека, че за него друг тип живот няма. Той не излиза навън, а си поръчва храна, битови консумативи и всичко необходимо изцяло по интернет. Лаптопът и мобилният телефон са начинът за връзка с външния свят и оттам идва трескавият страх да не се загуби тази връзка. Разбира се, тук става въпрос за една тотална психопатия. Човек загубва възможност да контактува реално и за него всички проблеми са свързани с виртуалното им разрешаване”, обяснява специалистът.

И дава пример с програмисти и компютърни специалисти, за които загубата на интернет в рамките на повече от 15-20 минути е много сериозен проблем и ги вкарва в напрежение. За съжаление обаче, все повече българи използват мрежата не само за работа, но и за игри и залагания. Особено притеснителна е засилващата се зависимост към виртуален покер.

„Постоянно се следят резултати. Имам клиент, който работи едновременно с шест компютъра. И при него най-големият проблем е загубата на интернет и той се е подсигурил три пъти – с кабел и два мобилни оператора, за да не остане без мрежа. Това е болестта на съвремието”, казва психиатърът.

Той посочва и ситуацията в Украйна, където заради войната има затруднение с връзките,  наземните комуникации не работят. Там комуникацията с близки и познати, разпръснати из целия свят, се осъществява през платформите за аудио- и видеовръзки. И оставайки без интернет, хиляди украинци са изпаднали в паника.

„Нова модерна болест – зависимост към социалните мрежи, няма лечение. За съжаление и засегнатите ще стават все повече, защото животът от реалността се измества във виртуалното пространство”, категоричен е д-р Герев.