Натрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора страдат от някакъв вид фобия, която променя модела им на поведение и значително влошава качеството на живот. Изпадайки в паническо състояние, те изпитват реални телесни симптоми като силно сърцебиене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене. И дори да осъзнават, че проблемът е психологичен, трудно могат да се справят с него.

TrafficNews потърси за коментар психиатъра д-р Веселин Герев, който в поредица от материали ще разкаже за най-често срещаните фобии, на какво се дължат и как да се справим с тях.

Всеки човек иска да изглежда добре. Все по-често обаче не само дамите, но и много мъже прекрачват границата на разумното в желанието за физическо съвършенство.

„С течение на времето хората станаха много суетни. Робуват на някакви масови тенденции, според които е моделно да имаш пластична намеса. Общо взето това са хора, които не си харесват външния вид. Те са тревожни, суетни и зависими от чуждото мнение, без някаква конкретна представа като личностова структура какъв трябва да бъде животът им, приоритетите. Основната им цел е да бъдат в крак с времето – да имат някаква интервенция”, обяснява д-р Веселин Герев.

Притеснителното е, че много младежи започват да го обмислят още от юношеска възраст. Имат натрапчиви мисли, че не изглеждат добре. Прекарват голяма част от времето си пред огледалото. По-вманиачените дори измерват пропорциите на тялото си, двете части на лицето, на устните. Развиват фобия от погрозняване на тялото или от естественото стареене, която се изразява в постоянно повтаряне на тези натрапчиви мисли и действия. Според наблюденията на специалиста, често фобията се пренася от майки на дъщери и това е една от причините да се правят пластични операции още в юношеска възраст.

„В България пластичните операции не се покриват от Здравната каса. В Западна Европа обаче е измислена една вратичка, която използват „силиконовите кофражисти” – ако човек изпада в депресия, защото не харесва тялото си, може да се оперира по Здравна каса. Без значение каква е интервенцията - дали ще е уголемяване на бюст, стягане на дупе, лифтинг на лицето, филъри в устните и скулите. Тази фобия от погрозняване и асиметричност на тялото подхранва много различни професии”, посочва психиатърът.

Големият проблем идва и от факта, че започнеш ли веднъж, не можеш да се спреш. Следват нови и нови манипулации, докато не загубиш разсъдъка си. Някои хора изглеждат дори гротескно след множеството операции, но, за съжаление, това се разбира в последствие и няма как да се коригира. „Трябва да кажем, че ботоксът е един токсин, който стяга мускулатурата на лицето, опъва кожата, но това е невъзвратимо. Тонусът на мускулите не може повече да се възстанови. Това е фактически отровата, с която индианците убиват животни. Принципът е такъв, че стрелите им са намазани с тази отрова и като ударят животното, се блокира диафрагмата и то умира от задушаване. Това нещо хората си го слагат на лицето”, казва д-р Герев.

И допълва, че тази фобия от външна грозота и състаряване тормози както жените, така и мъжете почти през целия им живот. „Трябва да отбележим, че все повече мъже се подлагат на козметични процедури. Аз познавам мъже, които са си извадили всички зъби и са си поставили изкуствени, за да изглеждат бели и лъскави. Има жени, които буквално се загрозяват, слагайки си филъри в устните, в скулите. Общо взето повечето хора започват да изглеждат по един и същ начин и губят естествената си идентичност, но фобията от състаряване и погрозняване може да е водеща сила да изтърпят всякакъв вид манипулации и тормоз върху тялото си”, отчита той.

Д-р Герев е категоричен, че тази фобия на практика не създава нищо градивно. Тя е изцяло разрушителна и не се лекува. Затова съветът му е просто да изглеждаме естествено. „По-добре с непропорционални форми на тялото, отколкото като пластмасови фигури от щендерите”, смята специалистът.