Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане на добър имунитет, особено в условията на разрастваща се грипна епидемия. Паралелно с това обаче много хора приемат безконтролно различни хранителни добавки, съдържащи витамини, минерали и соли. Оказва се, че вместо да се чувстват по-енергични, те започват да изпитват различни неразположения и сериозно застрашават не само физическото, но и психическото си здраве.

„Самолечението с добавки е изключително сериозен проблем. Всеки ден при мен идват поне двама-трима души, които са отровени”, посочва пред TrafficNews психиатърът д-р Веселин Герев. И обяснява, че добавки масово се препоръчват по всякакви канали – в интернет, през радио и телевизионна реклама. Те се водят продукти, които не се изписват от лекар. Особено хората в третата възраст, в желанието си да бъдат здрави, следват тези съвети и започват да купуват препарати срещу депресия, стрес, мускулен тонус, подпомагащи работата на сърцето и кръвоносните съдове, изчистващи холестерол. Разбира се, повечето от тях съдържат и комбинация от витамини.

„Хората не знаят, че не трябва дълго време да се приемат магнезий и витамини, особено мастноразтворими. Че продължителният прием на витамин С уврежда бъбреците”, казва специалистът. Той е категоричен, че най-опасни са витамините от групата В. Ако се прави профилактика и витаминотерапия с витамини от тази група, особено ако препаратите са комплексни, не трябва да продължава повече от 5-6 дни в рамките на една календарна година. Причината е, че всички витамини В са органични съединения и на принципа „подобни се разтварят в подобни” те комулират в мастната тъкан, след което излъчват месеци наред на акумулаторен принцип.

„Хипервитаминозата В е заболяване. Включва както разстройство на психиката като нервно напрежение, главоболие, световъртеж и безсъние, така и различни оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт и бъбреците. А почти всички добавки съдържат някакъв тип витамин В”, предупреждава специалистът.

Приемът на витамин D също трябва да става с особено внимание, въпреки че масово се препоръчва на възрастните хора, „за да имат здрави кости”. Той обаче повишава кръвното на принципа на задържането на калций. Също така, ако се приема продължително време, може да предизвика тахикардия или аритмия. Магнезият, който също се препоръчва масово, пък след натрупване в организма може да предизвиква аритмия и крампи на мускулите, вместо да ги тушира.

„В практиката си имам много такива случаи. Освен това в добавките се съдържат екзотични билки. Повечето от тях имат за активни вещества алкалоиди, които са подобни на амфетамините, и това допълнително влошава състоянието на нервно напрежение, тревога, безпокойство и страхове. Виждал съм екзотични билки, които имат съставки, подобни дори на LSD, което е халюциноген. Последният такъв случай бе на възрастна дама, която не може да спи и взима добавка, в съставките на която виждам еуфория серата. Самото име на билката показва какъв е ефектът от нея. Е, човек като е в еуфория, как да спи? Затова много внимателно трябва да се приемат както лекарствата, така и билките и витамините”, съветва д-р Герев. И добавя: „Столетниците са там, където няма доктори. Има ли доктори, няма столетници”.