Личните лекари трябваше отново да започнат да издават направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19 от тази седмица. Това бе съобщено от Здравното министерство след множество запитвания от лекари и пациентски организации.

Към пациентските организации валят сигнали от граждани, които имат COVID симптоми, но по финансови причини отлагат посещението в лаборатория. Тези хора са заразни, ходят на работа, но не посещават личния си лекар, защото той няма право да издаде направление. Такава е ситуацията от 1 април, когато се върна старото правило, според което семейният лекар не може да направи друго, освен да изпрати тези пациенти за консултация със специалист.

Въпреки обещанието на здравните власти обаче, джипитата все още не могат да издават направления. Пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, коментира, че не е оптимист това да се случи скоро.

„Когато министърът каже нещо, това означава, че може би някога евентуално ще се случи в бъдещето. Тоест, не означава, че е факт. Не означава дори, че той иска да го направи”, заяви д-р Сотиров.

И обясни, че всъщност процедурата е много дълга. След като излезе наредбата, тя трябва да бъде обсъдена в Управителния съвет на НЗОК. Той да направи предложение до Надзорния съвет на НЗОК за включване, да предложи цена и финансови разчети. След това надзорът на НЗОК да го одобри на свое заседание и да възложи на Управителния съвет да изготви предложение за анекс към рамковия договор. Да го изпрати на Българския лекарски съюз, той да го разгледа, да се проведат преговори и евентуално след края на преговорите да се подпише анекс към Националния договор, след това към регионалните, обясни семейният лекар.

Според него направленията за безплатни антигенни тестове могат да станат факт най-рано през октомври или в началото на следващата година с подписването на новия договор.

„Много лесно е едно нещо, което работи, да се развали, както се случи с тези направления. Трудно е да го направиш отново”, коментира медикът.

Междувременно според него нивата на скритата заболеваемост ще останат високи.

Припомняме, че в момента безплатни бързи антигенни тестове за COVID-19 се правят единствено в Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Тестването се извършва всеки делничен ден от 9 до 16 часа в кабинет №1 на първия етаж в сградата на РЗИ на ул. „Перущица” 1. Не се изисква направление.