Въпреки, че има повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания към този момент не може да се говори за грипна епидемия. Това заяви пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив. Според специалистът към този момент броят на заболените лица не е необичайно много в сравнение с предишните години, когато в този период е имало активна грипна епидемия.

От вчера Регионлната здравна инспекция взе превантивни мерки за предотвратяване на грипна епидемия. По тази причина са преустановени временно плановите операции и се извършшват само спешни. В момента не се извършват и женски и детски консултации, имунизации и профилактични прегледи. Така се предотвратява опасността от един болен пациент вирусите да не се пренесат на здравите, допълва лекуващият лекар. По тази причина здравните власти препоръчват да се избягват местата, където се натрупват много хора като заведения, киносалони и други обществени места.

За разлика от другите вирусни инфекции, грипът протича с внезапно и тежко начало. Само за няколко часа общото състояние на пациента се влошава. Характерни са болките по цялото тяло, мускулите, висока температура, отпадналост - състояне, което буквално може на момента да ни повали на леглото. За това превантивни мерки от страна на РЗИ са с цел да се предотврати голямата заболеваемост в училищата.

Положителната страна през тази година е, че част от хора над 65-годишна възраст бяха имунизирани с безплатни противогрипни ваксини, което вероятно ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта, коментира д-р Сотиров. И отправя следните превантивни мерки, за да се предпазим от заболяването:

"Една от мерките е често да проветряваме помещенията, в които се намираме, независимо, че ще нахлуе по-студен въздух. Друга важна мярка е да се избягват публичните събирания с много хора. Да се избягват хората със симптоми на грип, по възможност да се поставят предпазни маски на лицето, за да не се пренасят вирусите. Миенето на ръцете е много важна част, тъй като заразяването става не само чрез разговор, но и с пипане на замърсени предмети".