Сериозен скок на заболелите от вируси отчита Националния център за паразитни болести през последната седмица. Увеличение на страдащите от остри разпираторни заболявания се отчита във всички възрастови групи, но най-засегнати са децата до 4-годишна възраст.

"Яслените и първите групи в детската градина, която посещава детето ми, са наполовина празни", разказва пловдивчанка пред TrafficNews. Основно децата се оплакват от възпалени гърла и висока температура. 

 

Пикът на вируси все още е в обичайните за есенния сезон граници, но в областите Габрово, Разград и Варна данните показват чувствително нарастване в интензивността на разпространение на респираторните заболявания. До края на миналата седмица не бяха доказани случаи на грип, но са изолирани други причинители на респираторни инфекции – аденовируси, респираторно-синцитиални и други вируси.

През изминалата седмица общата заболяемост за страната се повиши на 98,02 на 10 000 души (за предходната е 80,59).  Най-висока е във възрастовата група 0-4 г., следвана от тази на 5-14 г. Сред наблюдаваните общо 372 985 души от всички възрасти, са регистрирани 3656 случая на ОРЗ (за предходната седмица 2972).

Вчера беше доказан първият грипен щам у нас – А(Н3N2). Той е включен в противогрипната ваксина, така че тя ще бъде ефикасна, каза шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Обикновено щам на грип се доказва през декември, а тази година това се случва още през ноември. Много вероятно е това да доведе до по-сериозна вълна.

Припомняме, че по-рано тази седмица репортер на TrafficNews се свърза с д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Той сподели пред медията ни, че грипът тепърва прохожда, а след месец ще бъде масово разпространен. Като превантивна мярка срещу респираторните вируси, д-р Сотиров съветва да използваме маски, да не се събираме в затворени помещения и да мием често ръцете си, тъй като срещу тях няма ваксини, които са единствената сигурна защита. 

Д-р Сотиров: След един месец грипът ще бъде масово разпространен в ПловдивКои вируси върлуват в момента и как да се предпазим от тях?