До един месец ще ни удари най-силно грипната вълна, това заяви пред TrafficNews д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

„По това време на годината най-масово разпространени са респираторно-синцитиалните вируси, тези които засягат бронхите. При малките деца предизвикват продължителни кашлици, при най-малките могат да отичат леко бронхите и да се получи затруднено дишане. При възрастните протичат с продължителна кашлица, хрема, температура, отпадналост, болки по тялото. Други вируси, които върлуват в момента, са риновируси;  тези, които са с повръщане и диария;  тези с хрема и болката в ушите и гърлото”,  коментира д-р Сотиров. 

Като превантивна мярка, той съветва да използваме маски, да не се събираме в затворени помещения и да мием често ръцете си, тъй като срещу тези вируси няма ваксини, котио са единствената сигурна защита. 

Такива има за друг от най-разпространените вируси през зимата - на грипа. 

„ Това е единствената сигурна защита срещу грипа.  Той тепърва  прохожда,  като след един месец ще е масово разпространен. С идването на грипа респираторно-синцитиалните вируси ще останат на заден план”, заяви д-р Сотиров пред медията ни.

„Успоредно с вирусните заболявания текат и инфекциите от Covid, просто не се говори за тях и хората не се изследват. Връзката между тях и Covid би могла да бъде, че една преболедувана вирусна инфекция потиска имунитета и това прави човек по-податлив към други  заболявания. Някои от хората влизат в такава серия – болни са една седмица, след една седмица пак, след още една отново…”, завърши той.

През предходната седмица общата заболяемост за страната се е повишила и достига 80,59 на 10 000 души. Най-висока е във възрастовата група 0-4 г., следвана от тази на 5-14 г. Сред наблюдаваните общо 374 128 лица от всички възрастови групи, са регистрирани 3015 случая на ОРЗ. Заболяемостта от ОРЗ е в обичайните за сезона граници.