Притежателят на разрешителнието за употреба на Ozempic е внесъл в България 27 650 опаковки от лекарствения продукт. Вече са извършени първите доставки към търговци на едро. В утрешния ден разпределението ще продължи, като целта е своевременно лекарственият продукт да бъде достъпен в аптечната мрежа за пациентите, на които е предписан за контрол на нивата на кръвната захар.
 
Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пое ангажимент настоящата доставка на Ozempic за България да бъде реализирана в срок до утре, 21 март. Ozempic е един от лекарствените продукти, за които държавите членки на Европейския съюз сигнализират за недостиг.
 
Припомняме, че месеци наред лекарството не можеше да бъде открито в аптечната мрежа, което постави в риск живота на десетки диабетици. Сериозен проблем беше и това, че заради недостига на лекарстово изтичаха едномесечните протоколи на болните, покриващи разходите за медикаментите. В някои от пловдивските аптеки лекарството се продава без рецепта, като в други са изградили политика да го продават само при наличие на такава, въпреки че не е задължителна. Причината за това беше злоупотребата с препарата от хора, целящи да свалят килограми чрез него, докато други хора, които имат животоспасяваща нужда от прилагането на лекарствата са поставени в рискова ситуация. 

Критично! Животът на десетки диабетици е в опасност, заради липса на инсулин в ПловдивЗлоупотребяването на медикаментите с цел отслабване застрашава здравето на нуждаещите се

Проблемът с липсата на лекарства в Пловдив ескалира! Гонят диабетици с охрана от аптекиДефицитът на "Оземпик" продължава повече от година