Oграничили сте храната, а все още не сте свалили и килограм от теглото си? Най-вероятно допускате някоя от най-често срещаните грешки при диетите. Истината е, че дори и да спазвате определен хранителен режим, може да приемате много повече калории, отколкото си мислите. Често има голямо разминаване между това, което знаем, че трябва да правим, за да свалим килограми, и това, което правим на практика.

Като начало спрете да мислите за диетата си. Вместо това се вгледайте внимателно в навиците си и вижте дали там не правите нещо погрешно. Например допълнителната лъжица дресинг към салатата ви осигурява приема на още 75-100 калории, а малко повечето зехтин или масло – още поне стотина. Пробването на ястието, докато го готвите, започването на деня с чаша висококалорично кафе, дояждането на остатъците или дори чашата в повече вино са малка част от онези навици, които провалят опитите ви за отслабване. Ако искате да постигнете желаното тегло, първо се замислете колко време отделяте на храненето си. Но изобщо не бройте минутите, които ви трябват за приготвянето на обяда, а за колко го поглъщате. Не забравяйте – не се състезавате с никого, оставете за 10 мин забързаното ежедневие и се насладете на всяка хапка, която поемате.

Когато бързате, отхапвате големи парчета, които почти не дъвчете, преди да глътнете. В резултат на това първият етап от сложния процес на храносмилането, който се състои от предъвкване на храната, се пропуска. Големите парчета храна се устремяват към стомаха, който е принуден да се справи с трудната задача да ги смели. Това натоварва много лигавицата на стомаха и може да предизвика стомашни заболявания. Освен това, когато привършите обяда си за 10 мин, е много вероятно да качите килограми, вместо да смъкнете. В човешкия мозък има център за засищане, който се включва 20 минути след началото на храненето.

Друга грешка е да забравяте да се храните. Сутрин бързате да оставите детето си в детската градина или за работа и така и не закусвате, усещате, че вече е минало 14 ч и сте пропуснали обяда, и си казвате - ще наваксам на вечеря? Много проучвания показват, че това изобщо няма да ви помогне да отслабнете. Истината е, че повечето хора, които се хранят по-малко от три пъти на ден, на края на деня са приели много повече калории, отколкото трябва, пише Mila.bg

Така че вместо първото нещо, към което посягате сутрин, да е чашата кафе, постарайте се това да е здравословната закуска. Тя трябва да съдържа и протеини, и фибри. Яйце, пълнозърнеста филийка и половин грейпфрут съдържат само 250 калории, но ще ви държат сити до обяд. 

Внимателни сте за всяка храна, която приемате, докато сте на диета, но следите ли какви течности пиете?

Кафе със сметана и захар, подсладени сокове, чайове, газирани напитки и алкохол – това са все неща, които трябва да ограничите, ако искате да свалите килограми. Когато приемате повече от тях, не може да компенсирате с поглъщането на по-малко храна, защото течностите утоляват жаждата, а не засищат глада, категорични са специалистите. И препоръчват приемането най-вече на плодови фрешове и, разбира се, вода.

За да решите сами от какво да се лишите, ето и колко калории се съдържат в повечето напитки: Малка светла бира – 110 калории Кафе със захар и сметана – 30 калории Чаша вино – 120-130 калории Половин литър подсладен чай – 160 калории Чаша газирана напитка – 150 калории Ако обичате да ядете по-солени ястия, също рискувате да трупате, вместо да смъквате килограми заради свойството на солта да задържа вода в организма. Много от хората на диета добавят повече от нея, за да овкусят обяда си, но внимавайте да не развиете този вреден навик. Освен че няма да намалите теглото си и да влезете в онези любими дънки, които не сте слагали от няколко години, ще навредите на организма си

Преяждането е точно толкова вредно, колкото и гладуването. Много често правим тази грешка след периоди на гладуване. Преяждането увеличава не само талията, но и риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и депресия. Избегнете го, като внимавате за количеството храна в чинията си. Дори и да не е толкова много, оставете няколко залъка в нея.

Или си поръчайте детска порция в ресторанта. Направете го, когато сте решили да се поглезите с пица, сандвич или други вкусни, но недотам здравословни храни. Така ще държите под контрол количеството и калориите. Друг номер е да се храните в малки чинии. По този начин храната изглежда повече, а щом мозъкът е задоволен, би трябвало стомахът също да е. Малко след като приключите с вечерята, ще усетите, че всъщност вече сте се заситили. Не само трябва да внимаваме за количеството храна, но и за добавките към нея. Какво по-хубаво от здравословна салата с пресни зеленчуци и някой плод за разкош – калоричен дресинг? Вярно, ще овкуси хубаво всичко в чинията ви, но заслужава ли си да махнете с лека ръка към всички усилия досега?

Внимавайте с хранителната амнезия – така се нарича лишеното от мисъл действие, което ръката ни извършва между опаковката пред нас, обикновено с бисквити и чипс, и устата, докато сме седнали на дивана и сме се загледали в телевизора. Или пък четем книга, говорим по телефона. Замисляйте се за всички калории, които идват от тези цветно опаковани изкушения, защото те се изгарят най-трудно. Опитайте се да се отървете от вредния навик непрекъснато да дъвчете нещо, докато си почивате. Вместо чипс сложете пред себе си чаша вода или чай. Ако ви е много трудно вместо към храната посегнете към дъвките без захар