Предлагаме ви три изкушаващи свежи предложения, с които да разнообразите менюто си в топлите дни. Глътка свежест и разчупен вкус, защо не? Топлото време върви ръка за ръка с по-леки храни, все по-често хапваме салати, а рано или късно идва моментът, в които искаме нещо различно.

Първото ни предложение е Мексиканска салата. Тя е в ярки цветове, приготвя се бързо, какво и останалите две, и също така може да бъде идеална гарнитура месо на барбекю.

Мексиканска салата

Продукти за 4-6 порции:

2 кочана царевица или 300 г замразена царевица

1 с.л. зехтин

400 г консерва червен боб, изплакнат и оцеден

Настърганата кора на 1 лайм, сокът на 2

1 помело или 2 грейпфрута почистени от корите и ципите, на парченца

1 салта „Ромейн” или айсберг

листата на връзка кориандър, накълцан на едро

1 червена чушка, почистена от семената ситно накълцана

Приготвяне:

1. Ако използвате прясна царевица, сварете я и изрежете зърната. Ако е замразена, пригответе я според указанията на опаковката.

2. Загрейте тиган на умерен огън и сипете зехтина. Добавете царевицата и я запържете за 3-5 минути, като разбърквате от време на време, докато започне да пука и почернява на места. Оставете я да се охлади.

3. След като царевицата изстине, смесете я в голяма купа заедно с останалите съставки, подправете на вкус и сервирайте.

Салата от сьомга и авокадо

Продукти за 4 порции:

1 авокадо на филийки

Сокът на 1 лимон

100 г кресон

1 малка глава червен лук, нарязана на тънки шайби

4 филета топло пушена сьомга, накъсани

2 с.л. зехтин

4 ч.л. дижонска горчица

Приготвяне:

1. Разбъркайте леко резените авокадо с лимоновия сок, сложете ги в купа сложете кресона и лука

2. Разбъркайте и сложете салатата в 4 чинии, Отгоре поставете сьомгата.

3. Смесете зехтина и горчицата с останалия лимонов сок и поръсете отгове.

Салата със скариди

Продукти за 4 порции:

35 г фъстъци

1 скилидка чесън, счукана

2 ч.л. фина кристална захар

2 с.л. сок от лайм

1 с.л. рибен сос

600 г. зелени или твърди червени домати, нарязани на шайби

300 г кралски скариди, сварени и обелени

3 глави лук, нарязан на шайби

шепа листа босилек

шепа листа кориандър

шепа листа джоджен

Приготвяне:

1. Запечете фъстъците до златисто в тиган на умерен огън, като разбърквате често. Оставете ги да се огладят, след което ги накълцайте на едро.

2. За дресинга разбъркайте чесъна, захарта, сока от лайм и рибения сос в голяма купа.

3. Когато захарта се разтвори, добавете доматите, скаридите, лука и свежите билки и разбъркайте.

4. Прехвърлете в чиниите и поръсете с фъстъците.

3 десерта, в които ще се влюбитеВижте как да си ги приготвите

3 десерта с банан, от които ще си оближете пръститеБързо, лесно, вкусно