Специално за любителите на сладките изкушения сме подготвили едно вкусно трио. И трите рецепти са бързи, много вкусни и никак трудни за изпълнение. Съставката, която ги обединява е любимият на мнозина плод – бананът.

Ето и какви са те:

Бананово смути с какао

По бързо, лесно и вкусно от това рядко се открива. Банановото смути е идеално за закуска, а също и за междинно хранене.

Продукти:

банани - 2 бр.

прясно мляко - 150 мл

какао - 1 супена лъжица

мед - 1 супена лъжица

кокосови стърготини - 1 супена лъжица

Приготвяне:

Сложете всички продукти в купата на блендера или пасатора и пасирайте до гладка, хомогенна смес, споделя matekitchen.com.

Бананов кекс

Този кекс се бърка в блендер и това допълнително улеснява нещата.

По-бързо и мързеливо от кекс, забъркан в блендер, едва ли може да има. Всичко е добре смесено само с две-три натискания на копчето. Тази рецепта за бананов кекс е с глазура. Ако обаче предпочитате шоколад, може с него да замените глазурата без угризения.

Продукти:

банани - 4 бр.

захар - 150 г

лимони настъргана кора - 1 бр.

олио - 100 мл

яйца - 2 бр.

брашно - 250 г

бакпулвер - 1 пакетче

За глазурата:

портокали - 2 бр.

лимони - 1 бр.

банани - 3 бр.

захар - 1 ч.ч.

Приготвяне:

1. Смесете брашното и бакпулвера.

2. В купата на блендера сложете начупените на парчета банани, захарта, лимоновата кора и сока от ½ лимон. Пасирайте до гладко пюре. Добавете олиото и яйцата и отново пасирайте до гладкост.

3. Прехвърлете получената смес в купа. Постепенно добавете брашното, смесено с бакпулвера. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.

4. Прехвърлете сместа в намазнена тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

За глазурата:

1. Изцедете сока на портокалите и лимона, прецедете го и го изсипете в каната на блендера. Начупете бананите и ги добавете със захарта. Блендирайте до гладка смес.

2. Прехвърлете сместа в касерола, сложете я на котлона и варете докато придобие гъстотата на рядко тесто за палачинки. Изчакайте да се охлади леко и залейте готовия сладкиш.

Бананов крем

Продукти:

прясно мляко - 500 мл

жълтък - 3 бр.

банани - 2 бр.   

захар - 1/2 ч.ч.

брашно - 4 с.л.

Приготвяне:

1. Разбийте 1/2 кафена чаша студено прясно мляко с жълтъците. Към получената смес постепенно добавете брашното. Бъркайте непрекъснато, за да не станат бучки.

2. Пасирайте бананите до гладка каша.

3. Смесете останалото мляко и захарта и ги сложете на котлона. След като млякото заври, дръпнете тенджерата от котлона и при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес. Кремът трябва да стане гладък, без бучки.

4. Върнете тенджерата на котлона и бъркайте докато сместа заври. Кремът трябва да ври 2-3 минути, за да се сгъсти. След като изстине, ще се сгъсти още, така че не прекалявайте.

5. Оттеглете сгъстения крем от огъня и при непрекъснато бъркане изсипете вътре банановото пюре. Трябва да се получи гладка, хомогенна смес. Разпределете я в купички и приберете готовия бананов крем в хладилника, за да стегне. Може да го поръсите и украсите в зависимост от вашите предпочитания.