Няма начин да не ви спечелим с поне едно от трите предложения. Има нещо ледено, нещо шоколадово и нещо плодово – за всеки вкус по-нещо или пък и трите подред!?

Първата рецепта е за Ледена плодова торта. Тя е перфектният леден десерт, с който може да заместите сладоледа от магазина, който има добавена захар, клоняща към плюс безкрайност. (шегуваме се,… или пък не). С ярките цветове, без изкуствени оцветители, и отличния вкус на това ледено изкушение определено ще впечатлите близки, приятели, половинката или просто себе си.

Ледена плодова торта

Съставки за 12-16 порции:

250 г ягоди

250 г банани

250 г малини

250 г къпини

16 с.л. натурално кисело мляко

плодове по избор за гарниране

Приготвяне:

1. Покрийте дъното и стените на продълговата форма за печене със стреч фолио. Смелете в блендер ягодите с 4 с.л. от киселото млякото. Излейте плодовата смес във формата и я сложете във фризера за минимум 15 минути.

2. Изплакнете блендера и смелете бананите с 4 с.л. от киселото млякото. Изсипете ги върху първия пласт и върнете формата във фризер. Процедирайте по същия начин и с останалите два вида плодове.

3. Тортата е готова, когато най-горният слой се втвърди, но можете да я съхранявате във фризер и по-дълго. Нарежете я, докато е замразена, и сервирайте гарнирана с горски плодове.

Шоколадов пудинг с круши

Съставки за 6-8 порции:

150 г брашно с набухвател

200 г нерафинирана фина захар

1 ванилова шушулка, разцепена по дължина, семената изстъргани

1 ч.л. бакпулвер

50 г какао

25 г безсолно масло

100 г черен шоколад (70% какао)

150 мл нискомаслено прясно мляко

1 компот от круши, плодовете оцедени от течността и нарязани на парчета

100 г мека кафява захар

пудра захар за сервиране

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното, нерафинираната захар, семената ванилия, бакпулвера и 2с.л. от какаото.

2. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и ги излейте при сушите съставки, добавете прясното мляко. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Изсипете и заравнете сместа в съд за печене с размери 25 x 30 см и отгоре разпределете нарязаните круши.

3. В купа разбъркайте кафявата захар с останалото какао и поръсете върху тестото. Налейте 500 мл гореща вода в съда и печете 35-40 мин. В краищата тестото ще се изпече, а във вътрешността ще има гъст шоколадов сос. Сервирайте десерта поръсен с пудра захар.

Сметанов крем с къпини

Съставки за 6-8 порции:

1 ванилова шушулка, разцепена по дължина, семената изстъргани

500 г къпини

100 г фина кристална захар

Сокът на 1 лимон

300 мл високомаслена течна сметана

200 мл обезмаслено кисело мляко

1. Сложете ванилията в тенджера и добавете 350 г от къпините, захарта и лимоновия сок. Оставете да заври на умерен огън. Варете около 3-4 минути, докато се образува сироп и къпините омекнат, но са запазили формата си. Оставете настрани да се охлади.

2. В голяма купа разбийте сметаната на пухкав крем, добавете киселото мляко и една трета от плодовия сироп. Разпределете останалата част от сиропа заедно с плодовете в десертни чаши, залейте ги с крема и украсете с още малко сироп и свежи къпини.

3 салати, с които да разнообразите менюто сиВижте как да си ги приготвите