В цялата страна започва да има недостиг на леглата за лечение на коронавирус. В Пловдив, който влезе в червената зона на заразата, леглата в Инфекциозната клиника са изчерпани, а в другите болници вече изпитват сериозен недостиг на персонал.

Според началника катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” проблемът на тази пандемия е факта, че вирусът се предава от човек на човек чрез въздушно-капкова инфекция.

„Аз като епидемиолог съм се страхувала и съм очаквала да заболее медицински персонал. Трябва да вложим големи усилия да запазим и общопрактикуващите лекари и тези в болничните заведения, защото са подложени на голям риск”, заяви пред GLAS.bg проф. д-р Йорданка Стоилова, която е началник катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” в МУ-Пловдив и национален консултант по Епидемиология на инфекциозните болести.

Според проф. Стоилова, грипни пандемии имаме средно на всеки три десетилетия.

„На мен ми се иска в резултат на това, че вирусолозите казват, че вирусът не се изменя толкова много, циркулацията му да се забави и в един момент да постигнем оптимално положение”, прогнозира оптимистично тя.

Според нея тази пандемия е по-различна от предишните. За своята дългогодишна практика тя лично не е виждала пандемия с подобен мащаб.

„Най-важното е, което не се случи при птичия грип, то тук се случва, е, че този вирус се предава от човек на човек. Най-вероятно виждаме точно това, защото става тази голяма пандемия с въздушно-капкова инфекция. Интензивен механизъм на предаване – невероятен”, каза още проф. Стоилова.

Тя е на мнение, че медиците в болниците и личните лекари трябва да бъдат максимално предпазени от заразата.

„Здравната ни система се надявам, че с всички тези усилия и всичко, което имаме, се надявам да издържи.”, каза още националният консултант по Епидемиология на инфекциозните болести.

Ето още акценти от интервюто с проф. Стоилова: 

-Бедствена ли е ситуацията, в която се намира България и светът в момента?

– Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите.

 -Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

- Инфекциозните заболявания имат невероятна медицинска, социална и икономическа тежест, а пък при пандемия – всичко това е абсолютно подчертано. За мен всичко, което Националният щаб прави, наистина работи. Друг е въпросът дали мерките се спазват.

-Във вашия дългогодишен опит виждали ли сте подобен мащаб на инфекция?

- Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала. 

-Възможно ли е да изчезне COVID-19 или ще се случи, както при ХИВ вируса и ще продължи да съществува?

-Не се наемам да кажа дали ще изчезне. 

-Може ли да имаме адекватна ваксина срещу коронавирус, предвид на това, че може да има различни щамове, мутации?

- Ние характеризираме ваксините с две неща. Първо, те трябва да бъдат имунологично ефективни. Това означава като имунизираш 100 души, 95 да изграждат имунитет. Второто нещо, което гоним, е епидемиологичната ефективност. Тя се изразява също с нещо трудно – как да накараме над 90-95 процента от населението да се ваксинира?

-Повтаря ли коронавирусът?

-Не знам дали е доказано. В Русе, доколкото разбрах има някакъв такъв случай. По света също има. Рано е още да се говори дали вирусът повтаря.

-Ще издържи ли здравната ни система?

– С всички тези усилия се надявам да издържи. Нещата, като че ли отиват към много сериозен момент, особено по отношение на медицинския персонал.

-В тази сложна обстановка, какъв е апелът Ви към българите?

– Апелът ми е да слушаме експертите, да слушаме хората, които са учили за това цял живот. Когато се налага, трябва да спазваме тези ограничителни мерки.

-Какъв може да бъде позитивният край на пандемията?  

-На мен ми се иска в резултат на тези мерки, в резултат на това, че той не се изменя чак толкова, циркулацията му да се забави. И в някакъв момент съответно да постигнем едно оптимално положение.