Макар да е все още краят на месец май, температури в Пловдив не спират да се повишават и градусите трайно се задържаха около и над 30 през последните дни. На този фон все повече пловдивчани започнаха да поглеждат към родните курорти за временно бягство от жегата през уикендите.

Колко ще ни струва обаче пътят от Пловдив до морето с кола и с колко се е оскъпил той от миналото лято до днес?

Цените на горивата в България не спират да се покачват с всеки изминал ден, като за последната година дизелът бележи ръст от малко над 56 процента (1,19лв./л), масовият бензин А95 – 49% (1,03 лв./л), а пропан-бутанът – почти 53% (0,55 лв./л), според данни на сайта fuelo .

Макар Пловдив да държи второто място в страна по най-евтино гориво в момента, пловдивчани ще трябва да приготвят доста по-висока сума за гориво от миналата година.

Средната цена в страната за литър бензин и дизел към днешна дата е съответно 3,14 лв./л. и 3,28лв./л, а на пропан-бутан – 1,60 лв./л.

За Пловдив те са съответно:

Бензин A95 – 3,12 лв./л

Дизел – 3,25 лв./л

Пропан Бутан - 1,58 лв./л

Големите вериги обичайно държат най-високи стойности на продуктите си. 

Най-евтино може да заредите колата си с бензин, дизел и газ във веригите, намиращи се на Рогошко шосе, където цената е няколко стотинки по-ниска от средната за града. 

При пътуване с автомобил от Пловдив към някои от най-посещаваните морските курорти средно ще изминем около 300 километра. Естествено разходът на всеки автомобил е различен в зависимост от вида гориво, кубатурата на двигателя, скоростта на шофиране, броя пътници, вида на скоростната кутия и броя скорости, начина на шофиране и тн. Макар да няма как с точност да се изчисли сумата, която трябва да заделите за път до морето, ще се съобразим с някои от основните компоненти, които я формират.

Най-евтино ще ви излезе ако карате автомобил с газова уредба. Ако приемем, че средният разход за този вид гориво ще бъде между 10-12 литра на 100км., то пътя до морето ще ви струва 47-57лв. в едната посока.

При пътуване с автомобил на дизелово гориво, който харчи средно 6-8л./100км. то ще трябва да отделите между 58 и 78лв., за да стигнете до плажа.

Най-скъп излиза варианта при бензиновите автомобили. При цени на горивата към днешна дата и ориентировъчен разход между 8 и 10 литра на 100км., пътят в едната посока излиза 75-93лв.  

Ако все пак решите да отскочите до морето в някои от следващите уикенди пътят в двете посоки ще ви струва между 100 и 200 лева, затова не забравяйте банските, джапанките и доброто си настроението.