504 хиляди българи са пътували в чужбина през януари 2023 година. Това е със 7,2 на сто над тези през януари 2022 г. По-голямата част от тези пътувания – 48,1 на сто, са с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия.  Тези с цел почивка и екскурзия са 27,3 на сто, а тези със служебна цел – 24,6 на сто. Това сочат данни на НСИ.

След като вече пандемията отшумя и българите отново нямат прегради как и кога да пътуват, репортер на TrafficNews се свърза с Александър Стоев, който е собственик на туристическа агенция в града под тепетата, за да провери кои са най-желаните дестинации от пловдивчани.

От там заявиха, че най-търсените екскурзии в Европа са в Италия и Испания. Учудващо след покачването на цените, екзотичните дестинации също се нареждат в челните позиции сред желанията на пловдивчани.

„Още от ноември месец 2022 г. са продадени всички места до края на април за Япония, Южна Корея, Мексико, Куба, Тайланд, Йордания, Индия, Израел. Ние сме силно изненадани от този факт, защото една такава екскурзия надхвърля сумата от 8 000 лв. на човек. В нея са включени транспортни разходи, визи за някои дестинации, хотелски престой, застраховка, екскурзовод, в някои от тях е включена и храна. В цената не са включени разходи от личен характер, както и допълнителни екскурзии, които се заплащат непосредствено преди датата на заминаване”, коментира той.

В Европа най-предпочитани са груповите екскурзии в Париж, Рим, Барселона и Лисабон, като и за тези дестинации няма свободни места в агенцията до края на април. За тези дестинации сумите са много по-приемливи, тъй като пътуването в Европа е много по-достъпно и много хора си купуват самолетни билети, резервират си хотел и отиват на почивка без услугите на екскурзовод и организиран транспорт. За страните извън стария континент това би било много по-трудно заради езиковите бариери, мащаба на страните, подготвянето на документи и придвижването между отделните градове.

„Отдаваме голямото търсене за този период на това, че през април има много почивни дни и хората ще имат възможност да пътуват. Търсенето за тази година е доста по-голямо от това през 2022 г. за същия период. Тогава едвам запълвахме местата за някои почивки, за да се осъществи пътуването, тъй като при груповите екскурзии изискваме определена бройка”, допълни той.  

Голямо е търсенето и на комбинирани екскурзии в няколко града и държави, както и круизите, най-вече тези в Средиземно море.

Според данните на НСИ, когато българите пътуват в чужбина, храната представлява 30,8% от всичките им разходи. По-голям е делът, който заемат плащанията за превоз, които представляват 32% от цялата сума, отделена за пътуване.

Когато почива в чужбина, българинът харчи средно по 663,40 лв., а година по-рано – по 625,72 лв. Увеличението е с 6% при 16,9% инфлация за този период.