Докато инспекторите от Държавен фонд "Земеделие" броят затворените къщи за гости, вдигнати по европроекти за стотици  хиляди, една от първите къщи за селски туризъм в родопското село Кръстатица опустя, заради път, негоден за преминаване на автомобили. Собственичката Надя Еренджикова вече е вдигнала ръце и твърди, че общината е оставила малкото живущи там на изживяване. Тя споделя, че без път е трудно да се развива туризъм, а именно тези села са интересни за чужденците и показват лицето на истинската България. 

"Еренджиковата къща е една от първите къщи за селски туризъм в България. Тук вложих сърцето си, всяко спечелено левче, здравето си, за да я реставрирам. Днес тя е пуста, защото от години община Баните не поддържа пътя в селото. Г-н Борисов, ние не само не вървим напред, а отстъпваме от вече постигнатото.Т ака е обаче само за нас - обикновените хора, които с труда си искаме да имаме не богатство, а по-спокоен живот" - споделя пловдивчанката Надя Еренджикова.

Плачевното състояние на пътя я кара сама да запретне ръкави и да направи каквото може, за да посреща гостите си. Жената е на 68 години и с помощта на своя съседка, около 2-3 години по-малка от нея, се захващат да закърпят дупките на пътя. Двете са единствените жители на Чолаковата махала в Кръстатица. 

Ако се налага да посреща гости, Надя слиза да ги посрещне с автомобила си, а след това ги прехвърля в собствената си кола, за да не изпотрошат колите си. Пресен пример са последните посетители - двойка американци, които въпреки проблемите с пътя са нощували в къщата, привлечени от автентичната родопска архитектура, магията на селския бит и българска природа.

Денят на двете възрастни жени минава така: От 9 до 13 часа - запълване на коловоза в част на общинския път, от 17 до близо 20 часа - попълване на дупките на завоя с камъни и чакъл.

"Нима община Баните не разполага с общи работници и техника, че се наложи ние да вършим тяхната работа?! На 12 юли изсипаха купчина камъни и с това приключиха. Тук никой не протестира. Нито гласно,нито мълчаливо. Затова от понеделник та до днес съм посветила времето си не само да кърпя дупки по общинския път, а и да пиша до различни инстанции. Ще пиша до тогава, докато някой прочете и направи нещо. Все пак и ние - обикновените граждани имаме права човешки и граждански! Държавата и общината ни са длъжници, защото май ние сме единствените изрядни данъкоплатци в България,а насреща..." - разказва възмутено пред Trafficnews собственичката на „Еренджиковата къща”.

"Тези села са истинската България, а не луксозните сгради и бетоните по Черноморието. Автентичното е това, което привлича истинските туристи, а не тези, които се напиват на Слънчев бряг" - допълва Надя Еренджикова.